ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle "Vira bismillah" diyecek balıkçılar, yeni sezon için son hazırlıklarını tamamlıyor.

Su ürünlerinde 15 Nisan'da av yasağının başlamasının ardından ekmek teknelerini kıyıya çeken balıkçıların yeni sezon hazırlığı, 1 Eylül yaklaştıkça hızlandı.

Gülyalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Birol Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkta yeni döneme sayılı günler kaldığını ve hazırlıklara devam ettiklerini söyledi.

Koçak, 1 Eylül'de denize açılacaklarını belirterek, "15 Nisan itibarıyla balık avında kullanılacak malzemelerin bakım ve onarımlarını yapıyoruz. Yeni sezon öncesi teknelerimizin ve ağlarımızın hazırlığını yapıyoruz. 1 Eylül'e yetiştirmek için hazırlıklara hız verdik. 15 Nisan'a kadar herkes ailesinin geçimini sağlayacak. Yeni sezondan umudumuz da çok." dedi.

Palamudun, bu sezon fazla olmasını beklediklerini dile getiren Koçak, şu değerlendirmede bulundu:

"Bakıldığında güzel görünüyor, inşallah bir sıkıntı olmaz. Havanın sıcak gitmesi nedeniyle palamut bu yıl erken çıktı. Denizde bol miktarda palamut gözüküyor. Balık severlerin bu yıl bol bol palamut yiyebileceğini düşünüyoruz. Bu sene palamut yemeyen kalmayacak gibi. Palamudun çok olması hamsiyi etkiler. Çünkü palamut hamsiyle besleniyor. Palamut, yem olarak hamsi yediği için bu balığımız az olabilir."

Ağ onarımı yapan Eray Aksoy, baba mesleğini sürdürdüğünü dile getirerek, küçük yaşlardan itibaren denizlerde balıkçılık yaptığını anlattı.

Yeni sezondan önceki senelere göre daha umutlu olduklarını vurgulayan Aksoy, şunları söyledi:

"1 Eylül'de 'Vira bismillah' diyeceğiz, nasipse denize çıkacağız. Bu sene deniz çok bereketli görünüyor. Denizde her türlü balık var. Lüfer, palamut, istavrit gibi her türlü balık var. Bu sene umudumuz çok büyük. Balık severlerin de çok balık tüketebileceğini düşünüyorum."

Aksoy, 4 kişilik ekiple denize açıldıklarına işaret ederek, "Aileler düşünüldüğünde toplamda 16 kişi balıktan geçiniyor. Bizim dışımızda evdekiler de balık çıkacak diye seviniyor. Çünkü eve de bir şeyler damlayacak." ifadesini kullandı.