TOKAT (AA) - EROL YILDIZ - Tokat'ta emekli öğretmen iki çocuk babası Saim Kaçmaz, 50 yıldır kazaktan atkıya beğenilen işleriyle örgünün sadece kadınlara özgü olmadığını kanıtlıyor.

Erbaa ilçesinde yaşayan 61 yaşındaki Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesi ve halalarından görerek öğrendiği örgü yapmayı 50 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Örgüyü severek yaptığını belirten Kaçmaz, "Çocukluğumda uzun kış gecelerinde annemin ve halalarımın yaptıkları el işlerini onlar bıraktıkça ben yapmaya çalıştım. Yanlışlarım oldu ama sonradan düzelterek örgü örmeyi öğrendim. Boş zamanlarımı değerlendirmek ve hep tüketici değil, biraz da üretici olmak için böyle bir yol tercih ettim" dedi.

Genelde çocuk giysilerini ördüğünü, ayrıca kazak, hırka, yelek, bere ve atkı gibi ürünler de ortaya koyduğunu anlatan Kaçmaz, boncuktan masa ve sehpa örtüleri de işlediğini diye getirdi. Bugüne kadar binin üzerinde ürün yaptığına dikkati çeken Kaçmaz, "Eşime de yelek ve bazı giysiler yaptım. Evime gelen misafir çocuklara hediye olarak ördüğüm ürünleri veriyorum. Çocuklar da ben de bundan mutlu oluyorum" ifadelerini kullandı.

- "Sağlığım el verdiği sürece örgü örmeye devam edeceğim"

Kaçmaz, çevresindeki insanların bu duruma oldukça olumlu yaklaştığını belirterek şöyle devam etti:

"Yaptığım işle ilgili çevremden olumsuz karşılanacak hiçbir tepki almadım. Örgü öğrenmek isteyen birçok kişiye de öğrettim. Onlar da şimdi örüyorlar ama öğrettiklerimin arasında erkek yok. Hep kadınlar öğrenmek istiyor. Kendi ailelerine, çocuklarına ve çevrelerine örgü örerek katkıda bulunuyorlar."

Herkesin bir işle uğraşması tavsiyesinde bulunan Kaçmaz, "İnsanlara tavsiyem, kimse boş durmasın. Herkesin mutlaka yapabileceği bir şey vardır. En iyi dinlenme, bir şeyler üretmektir. Ben de sağlığım el verdiği sürece örgü örmeye devam edeceğim" dedi.

Kaçmaz, arkadaşlarının bazen örgü örmesinden şikayet ettiğini anlatarak "Bazen misafirliğe gelen arkadaşlar kızıyorlar, 'Bırak şunu da konuşalım artık, sohbet edelim' diyorlar ama ben boş oturamıyorum, hem sohbetimi yapıyorum hem de örgümü örüyorum" diye konuştu.