Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının İnegöl’den geçeceği yönündeki haberler üzerine YHT inşaatının Bursa-Yenişehir-Osmaneli üzerinden olacak şekilde devam ettiğini, ancak bu güzergahta bir sıkıntı çıkması halinde İnegöl’ün alternatif hat olarak devreye alınacağını söyledi
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul yüksek hızlı tren (YHT) hattının İnegöl’den geçmesi yönündeki açıklamaları değerlendirdi. Bundan 5.5 yıl önce ilk kez Ankara-Eskişehir hattıyla vatandaşları Avrupa ve gelişmiş ülkelerdeki gibi hızlı trenle tanıştırdıklarına dikkat çeken Şahin, "Ondan sonra Ankara-Konya, en sonunda da İstanbul-Ankara demir yolunu hizmete soktuk. Hedefimiz bütün ülkede 2023 yılına kadar 10 bin kilometrelik hızlı tren ağı oluşturmak ve konvansiyonel hat dediğimiz tren hatlarını da yenileyerek en iyi duruma getirmek. Hızlı tren hattı ve konvansiyonel hatlardaki lokomotif ve vagonları yenileyerek, nasıl kara yolu, deniz ve hava yolundaki ulaşımı konforlu hale getiriyorsak, demir yollarını da konforlu hale getirmek istiyoruz” dedi.
10 bin kilometrelik ağın içerisinde Bursa’yı hem İstanbul, hem de Ankara’ya bağlayacak olan YHT hattının inşaatına 2013 yılı başında temel atma töreniyle başladıklarını hatırlatan Milletvekili Şahin, “Coğrafi şartlar çok zor olmasına rağmen, tünel inşaatlarının ve kamulaştırmanın başlamasıyla hızlı tren inşaatına devam ediyoruz. Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul hızlı tren yolu, Bursa istikametinden Gürsu, Ankara kara yolu üzerinden Gölbaşı’nın kuzeyinden çıkıp Yenişehir’e, oradan da İstanbul-Ankara tren hattına bağlanacak. İlk başta Bilecik planlanmıştı. Oradan coğrafi şartların zorlu olması sebebiyle vazgeçildi. Sonra Vezirhan planlanmıştı. Oradan da heyelan bölgesi olması yüzünden vazgeçildi” diye konuştu.
Şu anda Bilecik’e bağlı Osmaneli hattında çalışmaların sürdüğünün altını çizen Şahin, “Devlet bir hizmeti yaparken mutlaka bir alternatif de geliştirir. Şu anda bu güzergahlara alternatif olarak İnegöl üzerinden bir alternatif çalışma yapılıyor. Yani bu bir alternatif çalışma. Olacak mı, olmayacak mı buna zaman içerisinde karar verilecek. Bu, ne olacak demektir, ne olmayacak demektir. Devlet Demir Yolları, Osmaneli hattında coğrafi engel olursa mutlaka elinde bir alternatif güzergah bulundurmak zorunda. Bununla ilgili 11 Aralık 2014 tarihinde bir proje ihalesi yapılacak. Bu tamamen bir alternatif hattır. Diğer saydığımız hatların oluşmaması durumunda sistem durmaz. Yeni bir alternatif yol oluşturulur. Son alternatif de, hattın İnegöl’den geçip Bozüyük’e bağlanması noktasında olur. Alternatif hattın nereden geçeceği ile alakalı zemin etütleri yapılır, birtakım çalışmalar yapılır. Alternatif projenin hazırlanması bile güzel. Devlet Demir Yolları, Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul hattı için alternatif güzergahlarını hazırlıyor. Bir arıza çıkması durumunda da B planına geçilir. Osmaneli hattında sıkıntı olursa İnegöl planı devreye girer. Bu, hızlı tren kesin İnegöl’den geçecek demek değildir. Yenişehir’den Vezirhan’a bağlanacak olan yolda problem çıktı, vazgeçildi. Şu anda Osmaneli üzerinde çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
(İHA)