Eskişehir’de kamyon ve çekici üretimi yapan Ford Otosan fabrikasında pazartesi günü başlayan iş bırakma eylemi, 4’üncü gününde de devam ediyor.
Çadırlarda darbuka çalıp, çekirdek yiyerek eylemlerini sürdüren içiler adına konuşan İsmail Demirbaş, Ford Otosan İnönü Fabrikası’nda protesto eyleminin devam ettiğini söyledi. Fabrika yönetiminin kendilerini kaale almadığını aktaran Demirbaş, “Sadece tek taraflı duyurular, talepler, tavsiyeler şeklinde arkadaşlara direk sesleniyor, direk talimat veriyor, direk mesaj atıyor. Bizim, ‘Taleplerimizi müzakere edin’ isteğimize cevap vermiyor. Müzakere etmeden, görüşmeden bizim taleplerimizi nasıl dinleyecek? Temsilciler vasıtası ile dinleyecek, başka türlü nasıl dinleyebilir? Temsilciler vasıtası ile dinlemeden, kendi kendine tek taraflı olarak talimat, duyuru şeklinde yaklaşarak devam ediyor şu anda” dedi.

“BİZ HARRANLIYIZ”
Demirbaş, şu anda sonucun nereye varacağını tahmin edemediklerini ifade ederek, “Arkadaşlar diyorlar ki bizim belirlediğimiz temsilciler ile bizim taleplerimizi müzakere edin, görüşün, onlarla anlaşın, biz uyacağız diyorlar. Biz diyoruz ki sendikalı değiliz, sendikayı unutun artık diyoruz. Sendika diye bir şey yok. Biz Harranlıyız, Harran. Bu şekildeki mücadelemiz yağmur, çamur, kar demeden devam edecek. Ama sabırsızlıkla, ümitle mücadelemize devam ediyoruz. Arkadaşların yüzde 99’u eylemlerine, protestolarına devam ediyor. Şu anda gelişmeler hakkında hiçbir bilgimiz yok. İdarenin de bize sadece duyuruları var. Demin de dediğim gibi bizimle müzakere etmiyor, sonucun nereye varacağını bilmiyoruz” diye konuştu.

“MANİDAR OLAN NEDİR?”
“Basından duyuyoruz. Bakanlarımız, tam seçim arifesinde manidar buluyorlarmış bizim ekmek talebimizi” diyen Demirbaş, şöyle devam etti:
“Manidar olan nedir? Ekmek talep etmek, çoluk çocuğun nafakasını talep etmek neden manidar oluyor? Niye başka şeyler manidar olmuyor da ekmeğini talep eden insanların ekmeğini talep etmesi manidar oluyor? Kim ekmeğini talep ediyorsa manidar oluyor. Bunu anlamak mümkün değil. Gelsinler, görsünler burada arkadaşları. Manidar olan neymiş, bu işin manası neymiş. Gelsinler tek tek arkadaşlarla, bizlerle görüşsünler bu çamurda, yağmurda niye bu eziyeti çekiyorlar, gelip görsünler. Bunlar çalışmak mı istemiyorlar? Bunlar vatan haini mi? Siyasetçilerimizi burada anlamak mümkün değil. Burada her partiden arkadaşlarımız var, bunu anlayamıyorum.”

“NET BİN LİRA TUTARINDA DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAKTIR”
Bu arada fabrika yönetimi de işçilere duyuru yayınladı. Fabrika yönetiminin duyurusunda, Bursa’daki tüm ana ve yan sanayide yaşanan eylemlerin sona erdiği ve fabrikaların işbaşı yaptığı belirtildi. 28 Mayıs itibari ile işbaşı yapacak Ford Otosan çalışanları için de geçerli olacak MESS anlaşması çerçevesindeki kazanımlar hakkında ise şu bilgiler verildi:
“Mayıs ayı sonunda mavi yakalı çalışanlarımıza net bin lira tutarında destek ödemesi yapılacaktır. Buna ilaveten yürürlükte olan toplu sözleşme hükümleri değiştirilmeksizin, önümüzdeki 1 ay içerisinde ek destek çalışması tamamlanacaktır. İşbaşı çağrısına uyarak vardiyasına gelen ve süreklilik sağlayan çalışanlarımıza, Kocaeli fabrikalarında uygulandığı gibi, işlerine sahip çıktıkları için, ödül yönetmenliği kapsamında 200 lira net ödeme yapılacaktır. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bayram ve yılbaşı hediye çekleri ödemeye devam edilecek, bu yıl olduğu gibi işlerimizin iyi gittiği yıllarda cömert bir paylaşım yapılacaktır. Üretim başında olan ve işine sahip çıkmayı sürdürecek hiç bir çalışanımızın işine son verilmeyecektir. Tüm çalışanlarımızın sendikal özgürlükleri tanınmaktadır.”
Geçtiğimiz Pazartesi günü 08.00-18.00 vardiyasına gelen işçiler sabah saat 11.00’den itibaren, ’ücretlerinde iyileştirme yapılması’ ve ’Türk Metal Sendikası’nın Ford fabrikasından çıkması’ talepleriyle fabrika bahçesinde iş bırakma eylemi başlatmıştı. İşçilerin eylemi halen sürüyor.
(İHA)