GÜMÜŞHANE (AA) - MUHAMMET ÇELİK - Gümüşhane'de faaliyet gösteren Özel Bireyler Derneği, hazırladıkları atölyede zihinsel ve bedensel engelli öğrencilere ahşap dağlama ve ahşap işleme sanatını öğreterek onları yaşama bağlıyor.

Özel Bireyler Derneği Kurucu Üyesi ve Zihinsel Engelliler Öğretmeni Habil Cebe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özel Bireyler Derneği'nin 2012 yılında Kelkit ilçesinde kurulduğunu, 2015 yılında ise il merkezinde açtığı aile danışma birimiyle hizmet vermeye başladığını söyledi.

Derneklerinden hizmet alan çocuklar için "engelli ve özürlü" ifadelerini kullanmayı sevmediklerini, bu çocuklara "özel birey" dediklerini dile getiren Cebe, "Topluma da bunu öğretmeye çalışıyoruz. Engelli ve özürlü kelimelerini, bu çocukların eksikliklerinden bahseden iki kelime olarak görüyoruz. Biz çocukların sahip oldukları yeteneklere bakıyoruz." dedi.

Cebe, derneğin kuruluş amacının aile ve çocuklar arasında köprü vazifesi görmek olduğunu belirterek, dernek faaliyetlerinde özellikle Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerinin kendilerine ciddi manada yardımda bulunduğunu vurguladı.

Üniversite öğrencilerinin, dernek üyelerinin yoğun olduğu zaman dilimlerinde çocuklarla iletişime geçerek, faaliyetlerinde yardımda bulunduğunu anlatan Cebe, üniversite öğrencileri, aileler ve eğitici personel olmak üzere herkesin gönüllülük esasıyla hizmet verdiğini ifade etti.

Cebe, özel çocukların dernekte ahşap şamdan, ahşap bardak, ahşap dağlama gibi sanatları öğrendiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Atölye kısmında ahşap dağlama için çocuklara lazım olan malzemelerin ana hatları oluşturuluyor. Kontrplaklar, ağaçlar kesiliyor ve zımparalanması yapılıyor. Daha sonra çocukların dağlayabileceği şekilde üzerlerine desenler ekleniyor. Ardından dağlama işlemi için çocuklara teslim ediliyor. Biz sadece ön hazırlıkları yapıyoruz. Geri kalan dağlama işlemini özel çocuklar yapıyor. Özel çocuklar ilk ahşap dağlamaya başladıklarında bir kaç tane tahtayı yaktı, kullanılmaz hale getirdi ancak şu anda oldukça iyi ve başarılı şeyler yapabiliyor."

Dernek olarak sadece özel öğrencilere atölye hizmeti vermediklerine işaret eden Cebe, "Dernekte özel çocukların ailelerine de danışmanlık hizmeti veriyoruz. Çocuklarıyla nasıl iletişim kuracakları, nasıl bir eğitim yolu izleyecekleri, evde nasıl davranmaları gerektiği konusunda ailelere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Derneğin, veliler ve çocuklar için en önemli kısmı bu." dedi.

Cebe, geçen yıl Gümüşhane Üniversitesi kampüs alanında kermes açtıklarını, çocukların yaptığı ürünlerin halkın beğenisine sunulduğunu belirtti.

Dernekte tüm engel gruplarından ailelerin olduğunu ifade eden Cebe, zihinsel bazı rahatsızlıkların yanı sıra işitme kaybı, fiziki problemi olan çocuklar ve ailelerinin de dernekten hizmet aldığını dile getirdi.

Cebe, derneğin ihtiyaçları ve gerekli malzemelerin, velilerin bağışlarıyla karşılandığını ifade etti.

- "O çocuklardan gelen inanılmaz sinerji var"

Gümüşhane Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Şule Sümeyye Türe ise derneğe üniversitedeki hocalarının tavsiyesiyle giderek, gönüllü hizmet verdiğini söyledi.

Boş zamanlarını dernekte en iyi şekilde değerlendirdiğini anlatan Türe, şöyle dedi:

"Otistik hastaların hiçbir şekilde tedavi olacaklarına inanmıyordum ama bu dernekte içten yapılarak birçok şeyin üstesinden gelinebileceğini öğrendim. Onlara nasıl yaklaşacağımı, bu tarz hastalıkların nasıl meydana geldiğini bu dernekte öğrendim. İnsanlara faydam oluyor ve o çocuklardan gelen inanılmaz sinerji var. Gerçekten öyle bir mutluluk ki o günkü bütün stres ve huzursuzluk gidiyor. Çözümü olmayan hiçbir şey yok. Sadece sevmek ve emek gerekli."

Öğrenci velisi Pembe Gül Çevik de dernekte velilere aile eğitimi verildiğini belirterek, bu eğitimler sayesinde alternan hemipleji hastası çocuğuna nasıl davranması gerektiğini öğrendiğini kaydetti.

Velilerden Osman Tonyalı da Özel Bireyler Derneği'nin çocukları için çok faydalı olduğunu, dernek sayesinde çocukların zanaat öğrendiğini söyledi.

Dernekte çocukların sıkılmadığını dile getiren Tonyalı, "Çocuğumuzun burada arkadaş çevresi oluyor. Yeni arkadaşlarla tanışıyor. Çok mutlu oluyor, geceleri çok güzel uyuyor. Artık her şeyine daha çok dikkat ediyor." ifadesini kullandı.