Pakistan’da, iki yıl önce kaçırılan Çek Cumhuriyeti vatandaşı Antonie Chrastecka ve Hana Humpalova adlı kızlar, Van’da ailelerine teslim edildi.
İnanç ve kültürlerini tanımak amacıyla dünya turuna çıkan Çek Cumhuriyeti vatandaşı 27 yaşındaki Antonie Chrastecka ile Hana Humpalova adlı kızlar, Pakistan’da El Kaide ile bağlı silahlı gruplar tarafından kaçırıldı. Çek Cumhuriyeti vatandaşı Antonie Chrastecka ile Hana Humpalova, iki yıl sonra İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından kurtarıldı. Chrastecka ve Humpalova özel uçakla Van’a gelen ailelerine ve Çek Cumhuriyeti yetkililerine teslim edilerek ülkelerine gönderildi.
Çek Cumhuriyeti vatandaşı Antonie Chrastecka ve Hana Humpalova, 2013 yılında insanların inanç ve kültürlerini tanımak amacıyla otobüsle dünya turuna çıktı. Önce İran daha sonra da Pakistan’a giden Çek kızlar, yolda silahlı bir grup tarafından rehin alındı. Kendilerinden iki yıl haber alamayan aileleri, her yerde çocuklarını aradı. Yapılan araştırmalar sonucunda aileler, kızlarının Pakistan’da esir tutulduğunu öğrendi.
İHH İnsani Yardım Vakfı’na ulaşan aileler, yardım istedi. İHH İnsani Yardım Vakfı Uluslararası İlişkiler ve İnsani Diplomasi Koordinatörü İzzet Şahin başkanlığındaki ekip, yapılan görüşmeler sonunda Çekli kızlar Chrastecka ve Humpalova’nın Türkiye’ye getirilmelerini sağladı. Humpalova ve Chrastecka, Türkiye’ye getirilirken türbanlı oldukları dikkat çekti. İki kız, bir süre İHH’nın Van ofisinde misafir edildikten sonra özel uçakla Van’a gelen ailelerine ve Çek Cumhuriyeti yetkililerine teslim edilerek ülkelerine gönderildi.
İHH İnsani Yardım Vakfı Uluslararası İlişkiler ve İnsani Diplomasi Koordinatörü İzzet Şahin, kızlar için zor bir süreç olduğunu ve kurtarılmaları için vakfın bütün olanaklarını seferber ettiklerini söyledi.
(İHA)