Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Eş Başkanı Halid Hoca, ABD’nin Rakka Operasyonu’nda PYD’yi destekleyerek Suriye’de daha çok kaosa yol açtığını belirterek, "Eğer ABD IŞİD ile gerçekten ciddi bir mücadele etseydi, Özgür Suriye Ordusu’na yardımını devam ettirirdi. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle değişmesi, kaosun devam etmesi anlamına geliyor" dedi.
Halid Hoca, Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen Uluslararası İlişkiler Topluluğu 21.Hariciye Haftası Söyleşisi’nde İHA’nın sorularını cevaplandırdı. Suriye’de ateşkesi ve Viyana Anlaşması’nı Rusya’nın bozduğunu, buna karşı güçlü oyuncuların caydırıcı mekanizmayı ortaya koyamadığını anlatan Halid Hoca, "Hiç bir zaman malesef saldırılar durmadı. Ateşkes anlaşmaları halinde dahi gerek rejim, gerekse Rus uçakları tarafından sürekli sivil yerler bombalanıyor. Bunun sebebi; anlaşmayı uygulatmak için caydırıcı mekanizmanın olmaması. ABD’nin Rusya’nın arkasına saklanıyor olması, gerek siyasi gerek askeri insiyatifin Rusya’nın güdümünde olması çözümü nihai sonuca ulaştırmıyor. Bir sürü müzakere, anlaşma yapıldı. İhlal eden hep rejim tarafı oldu. Rejimden sonra Rus uçakları sivil yerleri bombaladı. Uluslararası siyasi iradenin olması, Suriye krizi bölgesel kriz değil, global kriz haline geldi. Terör ve mülteci sorunu bölgeyi değil tüm dünyayı etkilyor. Yaklaşımın gereğinde de caydırıcı mekanizmaların bulunması gerekiyor. BM Güvenlik Konseyinin kararlarını ihlal eden taraf hep rejim oldu. Cezalandırıcı yaklaşım hiç bir zaman olmadı. En büyük oyuncu olarak ABD’nin gerek seyirci kalması, gerekse teröre karşı mücadelede terör araçları kullanması, sorunu daha da körüklüyor. IŞİD’e karşı terör organizasyonuyla işbirliği, Suriye’de PYD ile işbirliği yapıyor. İkisi de Işid’den geri kalmayan davranış ve ihlalleri olmuştur. ABD; Özgür Suriye Ordusu’nu görmeyerek sadece PYD’yi görerek çözüm değil, daha çok kaosa yol açıyor" dedi.
Sorunun kökünün Şam’da hala hüküm süren Esad rejiminin kendisi olduğunu hatırlatan Halid Hoca, "Gerek Işid ile olan işbirliği gerek PYD ile olan işbirliği deşifre olmuştur. Rejimin iki kolu PYD ve Işid, Suriye’de olduğu sürece, güçlü olduğu sürece bu sorun devam edecektir. Dünya buna seyirci kaldığı sürece de malesef çözüme ulaşmak mümkün değildir. Baştan beri ihtiyaç duyduğumuz şey, Özgür Suriye Ordusu’nun donatılması ve gerek IŞİD, PYD, İran güçleri ve rejim güçleriyle mücadele etmesini sağlamak. Türkiye’nin direkt müdahale etmesi talebimiz olmamıştır. Bizim istediğimiz uçuşa yasak bölgenin oluşturulması, bu oluşturulamıyorsa, Suriye halkına savunma hakkının verilmesi, aynı şekilde Işid ve PYD’ye karşı mücadelede Özgür Suriye Ordusu’nun iş ortağı haline gelmesidir" diye konuştu.

"KOBANİ TİYATROSUYLA YPG DİYE BİR ÖRGÜT LANSE EDİLDİ".
Işid ile ilk mücadele eden örgütün Özgür Suriye Ordusu olduğunu ifade eden Halid Hoca, "ÖSO Işid’i Halep’ten kovdu onlar da Rakka’ya doğru gitti. Ancak ÖSO’ya gelen yardım kesildi. "Ypg" diye bir örgüt yoktu, icat edildi. Kobani tiyatrosuyla YPG diye Işid ile mücadele eden bir ordu lanse edildi. Bundan sonraki bütün ABD yardımları YPG’ye gitti. Özgür Suriye Ordusu’na giden yardım minimal düzeye indirildi. ÖSO, Halep ve İdlib’te mahsur kaldı. Işid ile gerçekten ciddi bir mücadele olsaydı, ABD’nin böyle bir niyeti olsaydı Özgür Suriye Ordusu’na gelen yardımı devam ettirirdi. Onun yerine Işid’in büyümesini bekleyip YPG’yi hazırlama yoluna girdi. Bu da bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle değişmesi, kaosun devam etmesi anlamına geliyor. Rusya hep Suriye’lilerin eliyle yönetimin değişmesi gerektiğini, Anayasanın değişmesi gerektiğini söylüyor. Anayasa çalışmalarını Rusya kendisi yapıyor. Bu Suriye halkı tarafından kabul edilebilecek bir durum değildir" şeklinde konuştu.
(İHA)