ORDU (AA) - Karadeniz'de hasadına başlanan fındığın randımanının iyi olduğu belirtildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu'da 2016 yılı fındık rekoltesinin çok az olmasına rağmen kalitesinin çok yüksek çıktığını söyledi.

Soydan, 2016 ürününün bir önceki yılın ürününe oranla randımanlı olduğuna işaret ederek, "Geçen yıl ortalama 50 randıman gelen fındığın bu yıl ortalama 55 randıman geleceğini tahmin ediyoruz. Özellikle yağlı, palaz ve Giresun yağlısı dediğimiz fındıkların randımanları çok yüksek." dedi.

Üreticilerin az rekolte karşısında üzüldüğünü ancak kaliteli ürün karşısında bir nebze olsun sevindiğini dile getiren Soydan, kaliteli yani randımanlı fındığın tanesinin iri ve içinin de dolgun olduğu, böylece üreticinin cebine daha fazla para girdiğini ifade etti.

Soydan, fındığın iç doldurma sürecinde hava şartlarının tam istedikleri gibi gittiğini kaydederek, "Fındık suya ihtiyaç duyduğu zaman hava yağmurlu, güneşe ihtiyaç duyduğu zamansa hava güneşli oldu. Durum böyle olunca fındığın içi dolgun oldu. Bundan sonra üreticinin yapacağı tek şey fındığını çok iyi kuruttuktan sonra pazara indirmek." diye konuştu.

Kaliteli fındığın alıcılarının her zaman çok fazla olduğunu, bunun için 2016 ürününe çok fazla talep olacağını tahmin ettiklerini belirten Soydan, özellikle gıda sektöründe böyle kaliteli ürünlerin çok tercih edildiğine dikkati çekti.

Soydan, üreticilerin ürünlerini satışa sunduklarında randıman kırdırarak fındıklarının kalitesini ölçtürmeleri tavsiyesinde de bulunarak, "Örneğin 50 randımanlı fındık serbest piyasada 11 lira ise 55 randımanlı fındığın fiyatı da artmış olacak. Üretici eğer fındığının kalitesine güveniyorsa mutlaka randıman kırdırdıktan sonra fındığını satışa sunsun." değerlendirmesinde bulundu.