Beylikdüzü’nde gerçekleştirilen Memoriad Dünya Hafıza ve Zihinsel Matematik Olimpiyatları’nın Dünya Rekoru Denemeleri’ne katılan yerli ve yabancı yarışmacılar, kıyasıya yarıştı.
4 yılda bir gerçekleşen Memoriad Dünya Hafıza ve Zihinsel Matematik Olimpiyatları’nın Dünya Rekoru Denemeleri bu kez Beylikdüzü’nde yapıldı. Beylikdüzü Belediyesi’nin Mega Hafıza koleji ile ortaklaşa düzenlediği etkinlikte 2 gün boyunca birbirinden üstün hafızalı yarışmacılar en iyi olabilmek için ter döktü. Matematiksel işlemlerden, birkaç dakikada yüzlerce ismi ve yüzü hafızada tutmaya, çok basamaklı sayıları birbiri ile bölmeye kadar birçok hafıza oyunlarının amacı ise insanların beyin kapasitelerinin farkındalık uyandırmak. Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde düzenlenen yarışmalara yurtiçinden ve yurtdışından her yaş grubu birçok insan katılırken, yarışmacıların bildiği sorular ve hafızaları ise izleyenlerden büyük alkış aldı.
Dünya hafıza şampiyonu Melik Duyar, insanların beyinlerinde güçlü bir kapasite olduğuna dikkat çekerek, “Bugün yapılan dünya rekoru denemelerini Las Vegas’ta yapılacak yarışmanın bir seçmesi gibi düşünün. Bu yarışmaların amacı insanların ve çocukların beyinlerinde muazzam bir kapasite olduğunu anlatmak ve farkına vardırmak. Hakikaten hepimizin beyninde muazzam bir kapasite var muazzam bir güç var. Sadece bunu nasıl kullanmamız gerektiğini bilmiyoruz. Nasıl kullanılması gerektiğini öğrendiğimiz zamanda muazzam şeyler yapıyoruz. Bugün Memoriad Mental Sporlar Federasyonu her yıl 1 hafta anons ediyor ve tüm dünyada en iyi olan insanları davet ediyor, rekor kıranlara da bir para ödülü vaat ediyor. Aslında kar amacı gütmeyen bir organizasyon bu organizasyonlar” dedi.

“BU ÇALIŞMAYI BEYLİKDÜZÜ’NDE YÖNETMEK İNANILMAZ BİR DUYGU”
Yarışmacıların uluslararası bir duyuru ile davet edildiğini dile getiren Mega Hafıza Koleji kurucusu Göksel Ağma ise, “ 28 ve 29 Kasım’da Beylikdüzü’nde dünya rekor denemelerini yaptı. Bu ciddi organizasyonun arkasında gerçekten de heyecan ve mutlulukla kendi öğrencilerimizin başarıları da dünya rekorlarıyla bunu perçinledi. Bugün de gala gecesi ile rekor kıranların ödüllerini takdim edeceğiz. Melik Duyar hocamızın da bu çalışmalarda bize öncülük etmesi de Mega Hafıza Koleji’nde bize bu çalışmaları yüklemesi gerçekten çok büyük bir onur. Bu Memoriad Federasyonu’nun yaptığı çalışmayı Türkiye’de, Beylikdüzü’nde yönetmek de gerçekten ciddi derecede inanılmaz bir duygu” diye konuştu.

10 BASAMAKLI SAYILARI, SANİYELER İÇİNDE 5 BASAMAKLI SAYILARA BÖLDÜ
Yarışmada 10 basamaklı 10 sayıyı 5 basamaklı sayılara kendi 30 saniyelik dünya rekorunu geliştirerek bölünme işlemini gerçekleştirerek dünya rekoru kıran Hakan Gürbaşlar, 25 yıldır zihinden işlemler yaptığını söyledi.
Gürbaşlar, “İlkokul yıllarımda okulda derslerimde başarılı olmak için zihinden işlemler yapıyordum. Sonrasında yarışmaları araştırdım ve kategorilerine baktım ve kendimi yarışmalarda buldum. Bugün de 10 basamaklı bir sayının 5 basamaklı bir sayıya bölünmesi ile ilgili bir deneme yaptım. Denemede 10 tane sorunun 10’unun da doğru olması lazımdı" dedi.
Yarışmayan Almanya’dan katılan Boris Konrad ise 5 dakikada 104 tane isimi aklında tutarak kendi rekorunu kırdı. 15 dakika kategorisinde de 215 tane isim ve yüzü hafızasında tutarak dünya rekorunu da kıran Alman Konrad, 4 ayrı dünya rekoru olduğunu ifade ederek, “İsim ezberleme ve şehirleri akılda tutmak ve flaş sayılar konusunda 4 dünya rekorum bulunuyor. Burada da isimler ve yüzler konusunda 2 dünya rekoru kırdım. Burada 5 dakikalık ve 10 dakikalık sürelerde dünya rekorları kırdım” şeklinde konuştu.
Yarışmanın galasına katılan isimlerden Beylikdüzü Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ömer Şatır ise Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun etkinliğe katılmadığı için selamlarını ilettiğini belirterek yarışmacılara başarılar dilediğini söyledi.
Öte yandan, yarışma sonunda yarışmacılara çeşitli para ödülleri verilirken etkinlik sonunda şampiyon olan sporcular, 2016 Las Vegas Dünya Memoriad Hafıza ve Zihinsel Matematik Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil edecek.
(İHA)