DÜZCE (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde Türkiye'de 17 imam hatip ortaokulunda yürütülen hafızlık projesi kapsamında eğitim alan Düzce Mehmet Akif İnan Hafız İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, okul bünyesinde kurdukları atölye ile robot yazılımları ve üretimi yapıyor.

Derslerde öğrendikleri bilgileri, atölyelerde pratiğe dönüştüren öğrenciler, hafızlık çalışmalarını ve akademik başarıyı birlikte yürütüyor.

Okul müdürü Gürol Ün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 17 okulda yürütülen hafızlık projesinin dört ana hedefi olduğunu, bunların hafızlık, akademik başarı, dil eğitimi ve toplum hizmeti olarak sıralandığını söyledi.

Öğrencilerin yaş ve gelişim düzeylerine uygun biçimde, akademik başarıdan da kopmadan hafızlık yapmalarını sağlamayı amaçladıklarını anlatan Ün, "Akademik başarıların artması için çeşitli ek programlar koyarak, çocuklara öğrendikleri bilgileri uygulayacakları ortam hazırlamayı hedefledik. Projemizin dört temel hedefi var. Birincisi hafızlık yaptırmak. İkincisi akademik başarı. Bu bizim için çok önemli. Sınıflarımız ortalama 17-18 kişilik ve biz bu ortamlarda kitabi bilgiden daha ziyade, bilgiyi bizzat üreten biçimde yani 'yaşayarak ve yaparak' öğrenme modelini oturtmaya çalıştık. Robot çalışmaları konusunda Türkiye'de epey mesafe katettik. İnşallah bunun daha da derinlemesine ineceğimiz 'Kod Adı: Hafız İHO' diye kodlama atölyesi kurduk. Önümüzdeki dönem okulumuza STEM (Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) atölyesini kuracağız ve Microsoft'tan gelecek olan heyet burada tüm öğrenci öğretmenlere eğitim verecek." diye konuştu.

- Hafız nesiller yetiştirmek istiyoruz

Okulda eğitim gören toplam 247 öğrenciye büyük hedefler koyduklarını belirten Ün, "Öğrencilerimiz hafız hakimler, hafız savcılar, hafız kaymakamlar, hafız siyasetçiler, hafız yöneticiler, hafız doktorlar olmak istiyor. Biz hafız çiftçiler, hafız işçiler de yetiştirmek istiyoruz. Kur'anın bereketini hayatına yansıtan, bununla ön açan yük alan, yol alan nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz."

Projenin dört ana hedefinin önemli olduğun yineleyen Ün, "Biz dil eğitimini de çok önemsiyoruz. Öğrencilerimiz 7. ve 8. sınıfta İngilizce ve Arapça ağırlıklı dersler görecek. Ezberledikleri, okudukları Kur'an-ı Kerim'i kavrayarak, Allah'ın ne dediğini anlayan bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Projenin dördüncü ayağı toplum hizmeti ve sosyal faaliyet. Çocuklarımız okulda öğrendikleri bilgileri hazırlanan uygulama alanında topluma sunacak." ifadelerini kullandı.

Ün, ayrıca ikinci dönem okula kurulacak STEM merkezi ile öğrencilerin robot atölyesinde üretim yapmalarının yanında boş vakitlerinde kodlama atölyelerinde kodlamayla meşgul olacaklarını sözlerine ekledi.

- Öğrencilerin ortaokul çağında robotla tanışması önemli

Fen Bilgisi öğretmeni ve robot atölyesi danışmanı Devrim Ertuğrul da diğer 16 proje okulundan ayrıldıkları noktanın robot yazılımları ve üretimleri olduğunu vurguladı.

Okulda, hafızlık ve akademik başarının aynı anda götürüldüğünü kaydeden Ertuğrul, "Öğrencilerimiz bir taraftan hafızlık yaparken diğer taraftan akademik derslerini görmektedir. Öğrencilerin ortaokul çağında robotla tanışması çok önemli. Ülkemizin 2023 hedefine ulaşmak için 21. yüzyılın becerilerini öğrencilerimize kazandırmamız lazım. Şu anda da bu genç hafız öğrencilerimizin ellerinde bu robotlar şekilleniyor ve üretime dönüşüyor." ifadesini kullandı.

Ertuğrul, TÜBİTAK desteği ile kurulan robot atölyesinde öğrencileriyle 8 robot yarışmasına hazırlandıklarını da sözlerine ekledi.

- "Hafız makine mühendisi olmak istiyorum"

Okulun 5. sınıf öğrencilerinden Ömer Beşir, okulunu ve ders atölyelerini çok sevdiğini, buralarda zaman geçirmenin kendisine mutluluk verdiğini ifade ederek, "Bu okulda hem hafız olmak hem de diğer derslerimi geliştirmek için okuyorum. Büyüyünce hafız makine mühendisi olmak istiyorum." dedi.

Geçen yıl uygulanmaya başlayan proje kapsamında öğrencilerin sınavla alındığı okullarda 5. ve 6. sınıf eğitimleri görülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde, Türkiye'de 17 imam hatip ortaokulunda yürütülen proje ilk mezunlarını 2018-2019 eğitim yılı sonunda verecek.