RİZE (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de yatırımı, üretimi, istihdamı, sosyal, kültürel tüm faaliyetleri devletten bekleyen ne kadar şehir varsa, hepsi de içine hapsoldukları kısır döngüden kurtulamamışlardır. Halbuki aslolan velut olmaktır, doğurgan olmaktır, üretken olmaktır. Bunu başarmaya mecburuz." dedi.

Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı.

Törendeki konuşmasına akademik yılın öğretim görevlileri, öğrenciler ve aileler için hayırlı olmasını Allah'tan temenni ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah salı günü Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezimizde 179 üniversitemizin tamamının yöneticileri, hocaları ve öğrencilerinden temsilcilerin katılacağı 2016-2017 eğitim öğretim yılı açılış törenini yapacağız. Bu bir ilk olacak." diye konuştu.

Öğrencilerle hasret gidermek için bu ziyareti gerçekleştirdiğini dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tarihi süreçten geçtiği bu dönemde akademi camiasına ve özellikle de Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine çok önemli görevlerin düştüğünü söyledi.

Üniversitenin öğretim görevlileri ve öğrencileriyle üstlendiği tarihi misyonun bilincinde olduğuna yönelik herhangi bir şüphesinin olmadığına işaret eden Erdoğan, hem ata yurdunda bulunması hem de adını taşıyor olması sebebiyle üniversiteyi çok yakından takip ettiğini bildirdi.

Üniversitenin geliştirme vakfı üyeleriyle farklı zamanlarda bir araya gelerek yapılan ve yapılacak çalışmaları istişare ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vakfın kurucu mütevelli başkanı olan TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a ve şu anda bu görevi yürüten Nusret Bayraktar ile ilahiyat fakültesinin banisi olması nedeniyle iş adamı Ferit Şahenk'e teşekkürlerini iletti.

Rize'nin tabiat güzellikleriyle yeşili tanımak isteyenler için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Erdoğan, "Her zorluğun gerisinde çok büyük fırsatları barındırdığını da Rize'nin unutmamalıyız. Şayet Rize, üniversite başta olmak üzere elindeki imkanları doğru şekilde değerlendirebilirse, bölgesinin ötesinde Türkiye ve hatta dünya çapında bir şehre dönüşebilir." şeklinde konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan, 20 bin öğrencisiyle Rize'de RTEÜ'nün kurulmasından mutlu olduğunu, üniversitenin akademik kadrosuyla güçlü ve güçlenmeye devam eden bir yapıda olduğunu belirterek, "Tabii ki bu sayı daha da artmalı mı? Ben arkadaşlarıma, başta rektörümüz olmak üzere daha bu sayıyı artırmayalım, akademik kadromuzu artıracaksak buna eyvallah. Ama öğrenci sayımızı daha da artırmayalım. Bunun burada donmasında fayda var ve lisans, lisans üstü ve doktora noktasında burası farklı bir konuma gelsin." değerlendirmesinde bulundu.

Bu doğrultuda vakfın lojman yapımı konusunda çalışmalara başladığını anlatan Erdoğan, bunun hem yurtiçi ve yurtdışından gelecek öğretim görevlileri için hem de üniversite için büyük bir imkan olacağını ifade etti.

"Şahsım olarak Rize'nin bu mücadelesinde her türlü desteği bugüne kadar verdim, vermeye de devam edeceğim." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ama bu konuda asıl belirleyici olan Rize'nin, Rize halkının şehre öncülük eden kurumların ve elbette üniversitemizin göstereceği gayrettir, performanstır. Onun için siz değerli hocalarımın üzerinde de çok büyük bir yük var onu da burada hatırlatmak istiyorum. Bakınız Türkiye'de yatırımı, üretimi, istihdamı, sosyal, kültürel tüm faaliyetleri devletten bekleyen ne kadar şehir varsa, hepsi de içine hapsoldukları kısır döngüden kurtulamamışlardır. Halbuki aslolan velut olmaktır, doğurgan olmaktır, üretken olmaktır. Bunu başarmaya mecburuz. Fakat bütün bunlara karşılık kendi potansiyelini kendi iradesiyle, kendi gücüyle, kendi zekasıyla, kendi gayretiyle harekete geçiren şehirler ise coğrafi olarak nerede olurlarsa olsunlar ortalamanın üzerine çıkmış ve öne geçmişlerdir. Bir şehir kendi çarklarını döndürmeye başladığında devletin desteği, yatırımı kendiliğinden oraya zaten gelir."

(Sürecek)