Türk jetleri tarafından sınırı ihlal ettiği gerekçesi ile düşürülmesinin ardından Türkmen muhalifler tarafından öldürülen Rus Yarbay Pilot Rumyantsev Sergei Aleksandroviç’in cenazesi için Hatay Havaalanı’nda askeri tören düzenlendi. Rus pilotun cenazesi, Türk askerlerinin omuzlarında uçağa bindirilerek Ankara’ya gönderildi.
Türkiye Suriye sınırında uçuş yapan Rus uçağı, Türk askerlerinin uyarılarına rağmen Türk hava sahasını ihlal edince angajman kuralları gereği Türk jetleri tarafından vurularak düşürülmüştü. Düşen Rus uçağının iki pilotu uçaktan paraşütle atlamış, pilotlardan biri Esad birlikleri tarafından alınırken, Rus Yarbay Pilot Rumyantsev Sergei Aleksandroviç ise Türkmen muhalifler tarafından öldürülmüştü.
Uzun süren görüşmelerin ardından muhaliflerin elinde bulunan Aleksandroviç’in cenazesi, Türkiye’ye dün gece teslim edildi. Muhaliflerden alınan pilot için Hatay Havaalanı’nda Türk ve Rus yetkililerin katılımı ile askeri ve Ortodoks geleneklerine göre dini tören düzenledi. Rus Askeri Ateşesi’nin de hazır bulunduğu Hatay Havaalanı’nda önce dini tören düzenlendi. Dini törenin ardından Rus bayrağına sarılı pilotun cenazesi Türk askerlerinin omuzlarında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait askeri uçağa bindirildi.
Rus pilotun cenazesi Ankara’ya gönderilirken, burada bir kez daha yapılacak askeri törenin ardından Rus yetkililere teslim edileceği öğrenildi.
(İHA)