Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan 24 yaşındaki Osman Karakuş, yaptığı ürünleri internet üzerinden dünyanın her noktasına gönderiyor. 
Karahanlılar döneminden günümüze kadar gelen ve yaklaşık bin yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen çini sanatına son günlerde ilgi arttı. Cami ve türbelerin duvarları süsleyen çini sanatı, bir çok ülkede de popülerliğini koruyor. Fransa, Almanya ve Macaristan’da çinicilik sanatı yüksek düzeyde rağbet görürken, Türkiye’de çini sanatına son bir yılda ilgi artmaya başladı. Ortalama bir çini sanatı eseri üç günde hazırlanıyor. Çini ürünlerinin fiyatları ise 25 TL’den başlayıp 80 bin ve 400 bin TL’ye kadar alıcı buluyor.

"GÜZEL SANAT OKULU VE HALK EĞİTİM MERKEZİNE HAM MALZEME VERİYORUZ”
Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan 24 yaşındaki Osman Karakuş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezun oldum. Geleneksel Türk el sanatları bölümündeydim ve çini tasarımı okudum. Mezun olduktan sonra bir buçuk yıl kadar Topkapı Sarayında desen ve restorasyon işlerinde çalıştım. Oradaki görevim bitince de el sanatları üzerine de kendi dükkanımı açtım. Ham bisküvi döküm işleri çalışmaları yapıyoruz. Güzel Sanatlar okullarına, Halk eğitim merkezlerine ve özel yerlere ham olarak bisküvi şeklinde dekorlanmamış ürünler verip onlar kendi tasarımlarını yaptıktan sonra bizlere getiriyorlar. Biz onlara tekrardan fırınlıyoruz ve geri veriyoruz. Burada parlaksı yüzeyini kazanıyor. Daha sonra kendileri renklendiriyorlar. Ayrı zamanda biz burada kendi dekorlu ürünlerimi sipariş oldu mu satıyorum. Birçok yerden sipariş verenler oluyor ve bizde hazırlayıp veriyoruz” dedi.

“ÇİNİ SANATINA İLGİ ARTMAYA BAŞLADI”
Çini sanatına ilginin artmaya başladığını da belirten Karakuş, “İlgi son zamanlarda artmaya başladı. Eskiden bu kadar ilgi yoktu. Türkiye’de bu alanın bölümü de çok yok. Bazı bölümlerde kapatılmaya çalışılıyordu. Alanla ilgilenen hocalarımız bunun önünü kesti. Şuan ilgi yavaş yavaş artmaya başladı. Halk Eğitim merkezleriyle, belediyenin bazı kurslarıyla insanları bilgilendirdiler. Merak ve ilgi yavaş yavaş artmaya başladı. Tanınmaya ve yapan kişilerde artmaya başladı. Profosyonel olmasada ev hanımları bile yapmaya başladı” diye konuştu.
Osman Karakuş, yaptığı ürünleri ise internet üzerinden satıyor. Latin Amerika, ABD gibi ülkelere sipariş gönderen Karakuş, çininin tüm dünyada bilindiğine dikkat çekiyor. 
(İHA)