SAMSUN (AA) - Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nca (TSO) "Kadın Girişimci Yönetici Okulu" eğitimi düzenlendi.

TSO'da gerçekleştirilen eğitim faaliyeti açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Metin Akgül, teknolojik gelişmeleri uygulamayan iş sahiplerinin mutlaka sekteye uğradığını söyledi.

Aşırı zeki olmanın iş hayatında başarılı olmak anlamına gelmeyeceğini ve iş hayatında zekanın iyi yönetilmesi gerektiğini belirten Akgül, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ve dünyada tüm şirketlerin yüzde 95’e yakını aile şirketlerinden oluşmaktadır ancak bu şirketlerden sadece yüzde 4’ü üçüncü nesille kadar devam edebilmektedir. Ülke ekonomilerinde aile şirketleri yer tutmaktadır. Aile şirketlerinin tek bir tanımı yok. Aile şirketleri, aileden bir kişinin başlattığı ve ailenin çoğunlukta işin içinde yer aldığı şirkettir. Başka bir tanım ile aile şirketleri, aile şirketi tarafından ailenin geçimini sağlamak veya mirasın dağılmasını önlemek amacıyla kurulan, ailenin geçimini sağlayan kişi tarafından yönetilen ve önemli pozisyonların büyük bir kısmının aile bireyleri tarafından doldurulduğu şirketlerdir. Karar almada aile bireyleri etkilidir."

Aile firmalarının faaliyetlerini uzun soluklu sürdürememelerinin temel nedenlerinden birinin "kim daha güçlü" etkisinden kaynaklandığını vurgulayan Akgül, şöyle devam etti:

"Gücü bırakmak öyle kolay değildir. Aile şirketleri, belirli bir standarda ya da kurallara sığmayacak kadar değişken yapıdadır. Aile şirketlerinde, ikinci veya üçüncü kuşaklar işin başındaki zorlukları yaşamadıklarından ve yalnızca refahtan yararlandıklarından, kurucuların yükünü almakta ve işe uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Aile şirketlerinde çatışmalar genellikle refahın paylaşımından değil, gücün paylaşımından çıkmaktadır. Aile şirketlerinde işlerin iyi gittiği refah dönemlerinden ziyade, işlerin kötü gittiği yokluk zamanlarında daha fazla çatışma çıkar."