SAMSUN (AA) - Samsun Turizmciler Derneği'nin öncülüğünde, Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Turizm Altyapısı Birliği'nin katkılarıyla düzenlenen 2. Yöresel Ot Yemekleri Festivali başladı.

Bafra ilçesinin Sürmeli Mahallesi'nde gerçekleştirilen festival kapsamında ot toplama yarışı düzenlendi. Etkinliğe katılan 20 kişi, mahallenin çeşitli yerlerinde farklı isimlerdeki otları topladı.

Yarışmacılar tarafından toplanan otlar, oluşturulan jüri tarafından kaydedildi. Otlar, Samsun'da yapılacak finalde yarışmacılar tarafından yemek haline getirilecek.

Festivalin, Karadeniz'de doğanın zenginliğini, otların çeşitliliğini ve bu otlarla pişirilen yemekleri tanıtmak ve kültürü gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla düzenlendiği bildirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Sürmeli Mahallesi'nin yaptığı uygulamalarla diğer mahalleler için örnek teşkil ettiğini anlattı.

Bu tür etkinliklerin zamanla şehrin diğer mahallelerine yayılacağını düşündüğünü dile getiren Yılmaz, "Çünkü herkes artık bir şekilde farklılaşarak, sahip olduğu değerleri ortaya koyarak tanıtmaya çalışıyor. İller de ilçeler de bu yarış içerisinde. Sürmeli mahallesi, bu yarışta ilçelerden önce 'köy olarak, mahalle olarak bu yarışta farklılığımı ortaya koyacağım, farklı bir marka değeri yaratacağım' diyerek ortaya çıktı. Şehrimizdeki örnek uygulamalardan biri konuşulunca 'Sürmeli köyü uygulaması' diye bahsediliyor. Bu sizler için, bizler için kıvanç verici bir şeydir." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, konuşmaların ardından toplanan otlardan yapılan ve odun ateşinde pişirilen "kıçan" isimli ot kavurmasının yapımına yardım etti.

Etkinliğe Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.