SAMSUN (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Samsun'da yapımı tamamlanan ve yapımına yeni başlanılan toplam 28 tesisin temel atma ve açılış töreni, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sanat Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Bakan Eroğlu, 28 tesisin toplam yatırım bedelinin 175 milyon lira olduğunu söyledi.

Samsun halkını 15 Temmuz ve sonrasında Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) karşı koyduğu tepkiden dolayı tebrik eden Eroğlu, ülkeyi bölmek isteyen hain girişime karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği cesaretin önemine işaret etti.

Eroğlu, darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin, bakanların, siyasi partilerin ve medyanın gösterdiği dirayet sayesinde püskürtüldüğünü belirterek, "Kimse artık darbe yapmayı akıllarından geçirmeyecektir. Çünkü artık kahraman bir millet var. Dünyadaki bütün muhatap bakanlara mektup yazdım onlardan da cevap geliyor. Milletimizin bu kahramanlığı başka hiçbir ülkede yok, hiçbir devlette yok. Gerçekten gurur duyuyoruz. Bu aslında sadece Türk tarihine değil dünya tarihine bir kahramanlığın destanı olarak kayda geçti. Milletimize ne kadar teşekkür etsek azdır." dedi.

Türkiye'deki siyasi istikrarda Samsun'un önemli payı olduğunu vurgulayan Eroğlu, 1 Kasım seçimlerinde Samsun'un milli iradeden ve istikrardan yana yüzde 63,5 destekle destan yazdığını söyledi.

Bakan Eroğlu, Samsun'a birçok müjdeyle geldiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"Aralık ayının 19'unda Salıpazarı Barajı ihale edilecek. Aşağı yukarı 125 milyon lira. Samsun'a hayırlı olsun. Hızlı bir şekilde yapacağız. Bunun müjdesini veriyorum. Bununla kalmadık biz her gelişimizde buraya müjdeler verdik. 42 tane müjdeyle geldik. 314 milyon lira. Ama Samsun'a ne yapılsa azdır. Bu 42 müjdeden 31'ini DSİ yapacak, orman teşkilatı 8, doğa koruma ve milli parkların 3 müjdesi var. Daha öncede müjdeler verdiniz ne oldu diye sorarsanız daha öncede 43 müjde verdik. 320 milyon liraydı. 85 müjde yapıyor. Toplamı da 634 milyon lira. Hayırlı olsun inşallah. 18 ay önce verdiğim 43 müjdenin 34 tanesi bitti. Barajlar, sulama, göletler, dere ıslahları var. Kalan 9 tanesinin de yüzde 80'i tamamlandı. Bugün verdiğimiz müjdeleri de en kısa sürede bitirmek bizim boynumuzun borcu."

- "Ekonomik darbeyi de püskürteceğiz"

Türkiye'nin her yerinde dolu dizgin bir çalışma yapıldığına, ülkenin gelişmesini ve kalkınmasını sürdürdüğüne işaret eden Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim önce önümüzü darbeyle kesmek istediler. Rabbim müsaade etmedi. Milletimizin kahramanlığı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayeti, cesareti sayesinde bu akamete uğradı. Ama şimdi ekonomik darbe yapmak istiyorlar. Ona karşı da 79 milyon vatandaş onlara bir darbe yapacaktır inşallah. Ekonomik darbeyi de püskürteceğiz. Merak etmeyin, yatırımlar çok hızlı artıyor. Bütün bakanlıklar da artıyor. Daha önce bir bakan 2-3 yılda bir vilayete uğrarsa uğrardı. Şimdi bütün bakanlar tüm Türkiye'de. Ben yılbaşından itibaren bu yıl 72 yerde 150'den fazla merasim yaptım. Açılış ve temel atma merasimi. Yaklaşık 932 tane tesisin temelini atmışız, açılışını yapmışız. Maliyeti 19 milyar lira. Bunlar dile kolay. Eskiden bunlar hayaldi. Biz hayalleri gerçekleştiriyoruz. Bizim yaptıklarımız onların rüyalarında bile göremeyeceği hususlardır. O bakımdan merak etmeyin. Herkes işine gücüne baksın. Allah'ın izniyle Türkiye büyük hedefleri gerçekleştirecektir. Birinci büyük hedefimiz Cumhurbaşkanımızın gösterdiği 2023 yılında yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Türkiye'yi dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına taşıyacağız."

- Şampiyona Samsun'da

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç ise Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla yaptıkları protokol kapsamında Türkiye genelinde 201 bin fidanın toprakla buluştuğunu, Kredi ve Yurtlar Kurumuna kayıt yaptıracak her öğrenci adına bir fidan dikileceğini dile getirdi.

FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz'da ülkeye büyük bir belaya sürüklemek istediğine dikkati çeken Kılıç, "TSK'nın şerefli üniformasının arkasına saklanan bu hainler ülkemizi karanlık içerisine sürükleyerek oradan kendilerine göre şekillendirmek istediler. Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile milletimiz bu belayı püskürttü. O dönem içerisinde Samsun'da yapılacak U18 Gençler Basketbol Şampiyonası yoğun çalışma ve takibimiz sonucunda FIBA, şampiyonanın tekrar Samsun'da 16-22 Aralık arasında yapmaya karar verdi." diye konuştu.

Kılıç, Türkiye'ye karşı yoğun bir karalama yapılmak istendiğini vurgulayarak, "Bunun içerisinde FETÖ terör örgütü var, PKK’sı var, DAEŞ’i, DHKP-C’ye üye olanlar, onlarla hareket edenler ülkemizi karalamak için her yerde eylemlerini yapıyorlar. Maalesef Avrupa ve dünyadaki bizim dost, müttefik olarak gördüğümüz ülkelerdeki arkadaşlar tek bir kanaldan bilgi elde ederek, Türkiye'yi eleştiriyorlar. Bu haksızlık, bu kabul edilemez bir durumdur. Bununla ilgili olarak Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın çok net bir duruşu oldu. Eğer Avrupa Birliğinin merkezi olan Brüksel'de terör örgütü olarak kabul ettiğimiz PKK'nın sizin Brüksel'deki parlamentonun önünde herhangi bir şekilde bir çadır açmasına müsaade etmemeniz gerekiyor. İçeride sergi açmasına müsaade etmemeniz gerekiyor. Söze gelince çok söz söylüyorsunuz. Ama işe gelince, harekete geçmeye gelince hiç bir şey yapmıyorsunuz. Ama Türkiye’ye eleştiri getirme noktasında birbirinizle yarışıyorsunuz. Bizim asla kabul etmeyeceğimiz bu iki yüzlülüktür." ifadesini kullandı.

- İslamofobi ve ırkçılık

Avusturya'da seçimler olduğunu hatırlatan Kılıç, sağ ırkçı sözleriyle bilinen adayın bu noktada başarılı olmasını temenni etmediklerini söyledi. İslamafobi ve Türk düşmanlığının Avrupa'da yeri olmadığını vurgulayan Bakan Kılıç, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliğindeki müzakere sürecinde farklı fikirlerindeki ve oy kullananlara şunları söylüyorum. Sizler Avrupa Parlamentonun milletvekilleriyseniz, AB içerisindeki sorunlarla da ilgilenmek durumundasınız. AB ülkelerinin birçoğunda seçim arifesinde karşılaştığı en çok yükselen ırkçılık ve yükselen İslamofobi ile karşılaşıyorlar. Irkçılık bir hastalıktır. Bununla mücadele etmek durumundasınız. Mücadele etmezseniz sorumluluğunuzu yerine getirmemiş olursunuz."

Konuşmaların ardından 28 tesisin temel atma ve toplu açılış töreni ile orman köylülerine kullandırılan gelir getirici tür ve ORKÖY kredi sertifikaları dağıtımı töreni gerçekleştirildi.

Törenin ardından bakanlar Eroğlu ve Kılıç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurpelit Yerleşkesi içindeki Münevver Ayaşlı Yurdu'nda temsili ağaç dikimi gerçekleştirdi.

Programa Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Kosova Kamu Düzeni Bakanı Mahir Yağcılar, Büşükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Milletvekilleri Fuat Köktaş, Hasan Basri Kurt, Orhan Kırcalı, DSİ Genel Müdür Vekili Murat Acu, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ünsal Ağaoğlu, DSİ Genel Müdür Vekili Murat Acu ile diğer yetkililer katıldı.