SAMSUN (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın Almanya'da alıkonulmasına ilişkin, "Almanya Federal Cumhuriyeti'nin ivedi şekilde izahat vermesi ve orada yanlış bir uygulama içinde olan bu görevlilerle ilgili gerekli işlemleri yapmasını bekliyoruz." dedi.

Bakan Kılıç, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunca düzenlenen "Samsun'un Enleri" ödül töreninde, 2002 seçimlerinden sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Türkiye'ye kazandırdığı ivmeyle, spor ve buna ilişkin altyapı yatırımlarının da büyük oranda parladığını söyledi.

Türkiye'nin değişimi ve dönüşümü sürerken, spor ve altyapısının aynı yerde durmasının düşünülemeyeceğini belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"Ama rakamlar çok ilginç şeyler ortaya koyuyor. Biz şu anda Samsun'dayız. Gazi Mustafa Kemal'in istikbale ve istiklale giden, cumhuriyetin kuruluşuna giden yolunun başlangıcı olan Samsun'dayız. Peki Gazi Mustafa Kemal'in ortaya koyduğu medeniyet neydi? Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak. Bunu başarmak için yapılması gerekenler neydi? Çalışmak. Konuşmak değil, çalışmak. Peki sportif anlamda baktığınızda ki bu bizim tarihimizdir, 1923'ten 2002'ye kadar yapılan tesis yatırımları ne noktaya gelmişti? Bin 600 kadar tesisin inşa edildiği tarihe sahibiz. Peki 2002'den bugüne kadar yapılan yatırım ne? Bin 700'ün üzerinde. Bu, spor tesisi anlamında. Konulan hedefe ilerlemek konusunda ortaya çabayı kim koymuştur? Rakamlar ortada, AK Parti iktidarı koymuştur."

- "Beklediğimiz başarıyı elde edemedik"

Sporcunun yetişmesi ve uluslararası müsabakalarda ülkeyi temsili için de çalışacaklarını ifade eden Kılıç, "2016 Rio Olimpik ve Paralimpik Oyunları'nda istediğimiz sonuçları aldık mı? Açık yüreklilikle söylüyorum, paralimpiklerde başarı elde ettik. Orada durumumuz daha iyi. Çok kısa bir geçmişi olan noktadayız ama Olimpiyat Oyunları'nda istediğimiz başarıyı elde edemedik. Beklediğimiz Türkiye'nin potansiyeline uygun olan başarıyı elde edemedik." dedi.

Başarısızlığın çeşitli nedenleri olduğuna dikkati çeken Kılıç, "Bu sebeplerle ilgili masaya yatırılan durumlar var. Değişimler de yaşanıyor, yaşanmaya da devam edecek. Ama en önemli şey, zihninizin içindeki düşünce yapısı, spora, sporcuya, yetiştirme tarzına yaklaşımımızdaki değişim." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıç, "Bizim ülke olarak antrenör açığımız var. Türkiye'nin maddi kaynak sıkıntısı yok. Spora 300 milyonun üzerinde yatırım yapan bir ülkemiz var. Buna altyapı yatırımları dahil değil. Bu kaynakları verimli kullanıyor muyuz? Yeterince verimli kullanmıyoruz. Tesislerimizi de yeterince kullanmıyoruz. Büyük statlar inşa ediyoruz, 15 günde bir maç oynansın diye yapmıyoruz. İçlerinde antrenman salonları olacak, farklı branşlarla ilgili salonlar olacak ve onlarda yaşayacaklar." diye konuştu.

- Döviz bozdurma kampanyası

Türk milletinin çok farklı olduğunu dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'da Sayın Cumhurbaşkanımız 'Meydanlara inin' çağrısı yaptı. Samsun'da biz bunun şahidiyiz. Bu çağrıdan çok kısa zaman içinde meydanın tamamı doldu, adım atılacak yer yoktu. Sayın Cumhurbaşkanımız yakın zamanda bir çağrı daha yaptı. Dedi ki 'Bu uluslararası küresel finans dünyası içinde dolarla olan irtibatımızı, ülkemiz içinde en alt seviyede tutalım.' Ne anlamda, kendi paramızı, kendi işlerimizde kullanalım. İşte bu anlamda biz de bize bağlı tüm federasyonlar da tüm adımlarını atıyorlar. Futbol Federasyonumuza teşekkür ediyorum. Onlar da ilk adımı atanlar içindedir. Spor camiası bu anlamda büyük bir hassasiyet ortaya koyuyor. "

- TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'nın Almanya'da alıkonulması

Uluslararası camiada, Türkiye'yi farklı noktalara getirmeye çalışanlar olduğuna işaret eden Kılıç, şunları kaydetti:

"Diplomatik ilişkilerde belli nezaketler vardır. O nezaket kurallarına da herkes uymak durumundadır. Yakın zamanda Almanya'da cereyan eden ve TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya hava limanında yapılan muamele kabul edilemez. Bahçekapılı hanımefendinin, çalınmış olan pasaportundan sonra aldığı seyahat belgesiyle bin bir zorlukla Almanya'dan çıkışını geciktiren ve orada onu sıkıntıya sokan görevliler hakkında Almanya Federal Cumhuriyeti'nin ivedi şekilde izahat vermesi ve orada yanlış bir uygulama içinde olan bu görevlilerle ilgili de gerekli işlemleri yapmasını bekliyoruz. Bu en azından diplomatik nezaketen yapılması gereken bir şeydir. 'Kusura bakmayın, tanımıyoruz, bilmiyoruz, etmiyoruz' diye bu işin içinden çıkamazsınız. 'Uluslararası kurallarımız böyle' diye de bu işin içinden çıkamazsınız. Bir nezaket vardır, ülkeler arası ilişkiler vardır, hepsinden önemlisi, gösterilmesi gereken belli uluslararası kurallar vardır. Şunu da söyleyelim, 'mütekabiliyet' diye güzel bir uygulama vardır uluslararası ilişkilerde. Mütekabiliyet de her şekilde işler. Onun da altını burada çizmek isterim."

- 2017'de Türk Milli Takımı bir maçını Samsun'da yapacak

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören de her yıl federasyonun yönetim kurulu toplantısından birini, Anadolu'nun değişik illerinde yaptıklarını söyledi.

Bu yılki toplantıyı Samsun'da gerçekleştirdiklerini belirten Demirören, şu ifadeleri kullandı:

"Samsun'da olmaktan mutluluk duyuyoruz. Samsunspor'un yeni stadyumunu gezdik. İnşallah martta ilk maçını oynarlar diye düşünüyorum. Biz de federasyon olarak önümüzdeki yıl Türk Milli Takımı'nın bir maçının burada oynanması için söz verelim. Bütün amatör sporlar bizim için çok önemli. Ama biz futbol bölümüne bakıyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren amatör futbola önem veriyoruz. Çünkü futbol, Türkiye'de siyasetten sonra ikinci mevzu. Toplumları bir araya getiren kardeşlik duygusunu ve birbirimizle kaynaşmayı sağlayan en önemli unsur. Onun için her sene yönetim olarak ciddi bir bütçeyi amatör sporlarına ayırıyoruz."

Demirören, "Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği nasihati biz 10 gün önce yaptık. Federasyon olarak döviz hesabımızı TL'ye çevirdik." diye konuştu.

Bakan Kılıç ve TFF Başkanı Demirören ile Yönetim Kurulu üyeleri, Samsunspor'un yeni inşa edilen 19 Mayıs Stadyumu'nda da incelemelerde bulundu.