SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Samsun'a Irak ve Suriye'deki çatışmalar nedeniyle evlerini, işlerini bırakarak gelen sığınmacı kadınlar, el örgüsü tekniği ile organik oyuncak bebek üreterek geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Canik Belediyesince başlatılan "Kardeş topraklarda ensar eli" projesi kapsamında sığınmacı kadınlara Japon el örgü sanatı "amigurumi" tekniği öğretiliyor.

Geliri olmayan sığınmacı kadınlar, iki haftalık eğitimin ardından el örgüsü ile organik oyuncak bebek üretmeye başlıyor. Belediye, kadınların yaptığı bebekleri satın alarak onlara maddi destek sağlıyor.

Belediye Başkanı Osman Genç, AA muhabirine, Irak ve Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye yerleşenlerin büyük çoğunluğunun ekonomik sıkıntı içinde olduğunu söyledi.

Evlerinde boş oturan kadınlara meslek öğretmek için proje geliştirdiklerini aktaran Genç, şöyle devam etti:

"Irak ve Suriyeli kadınların ekonomik olarak kendi ayakları üstünde durabilmesini sağlamak için meslek edindirme kursu açtık. Sığınmacıları kadınlar, tığ iğnesini kullanarak organik bebek üretiyor. Sığınmacı kadınlara hem örgü sanatı öğretiyoruz hem de yaptıkları ürünleri satın alarak ekonomik destek sağlıyoruz. Özellikle lösemili çocukların rahat oyun oynayabileceği bebekler üretiliyor. İnanıyoruz ki yoğun üretime geçildiğinde okul öncesi eğitim alan çocuklara bu oyuncakları dağıtabiliriz. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki çocuklara da bu oyuncakları verebiliriz."

Genç, oyuncakları ilk etapta belediyenin kurumlarında eğitim alan çocuklara dağıtacaklarını aktararak, "Sadece bizim almamız yetmez, kreşlere ve devlet kurumlarına da bunların pazarlamasını yapacağız. Yeter ki sığınmacı kadınlarımız bu ürünleri üretsinler, biz onun pazarlaması sağlayacağız." dedi.

Genç, sığınmacıların Türkiye'ye yük olduğuna inanmadığını, onların da ülkeye kültürel değerleriyle zenginlik kattığını vurguladı.

Kurs eğitmeni Zeynep Demir de sığınmacı kadınlara tığ ile örmeyi öğrettiklerini anlatarak, "Bizim kadınlarımız gibi el alışkanlıkları yoktu. Eğitimin ardından örgü örmeye başladılar. İlk etapta amigurumi tekniğiyle bebek üretimi yapıyoruz. Daha sonra meyve ve hayvanların da tığ örgü ile oyuncaklarını yapacağız." diye konuştu.

Sığınmacı kadınlar da adece kursta değil, evde de örgü yaptıklarını, böylece ailelerine maddi katkı sağladıklarını dile getirdi.