BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - Türkiye'nin sinema salonu olmayan 7 ili arasında yer alan Bayburt'ta, iş adamı Kenan Yavuz, köydeki evinin bahçesine yaptırdığı 250 kişilik amfide çocuklara film izletiyor.

Yavuz, yaklaşık 30 yıldır sinema salonu bulunmayan Bayburt'ta, yaşamını sürdürdüğü Demirözü ilçesine bağlı Beşpınar köyünde kendi adını taşıyan bir kültürevi kurdu. Burada evin bahçesinde yer alan amfi tiyatroda köy çocukları yaz akşamları dondurma ikramı eşliğinde sinemayla buluşturuyor.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de özellikle son yıllarda büyük kentlerin daha cazip gelmesiyle göçün hızlandığını, dolayısıyla da Anadolu köylerindeki nüfusun azaldığını söyledi.

Devletin son 10 yılda adeta altyapıda devrim gerçekleştirdiğini belirten Yavuz, "Artık her köyün yolu, elektriği ve suyu var. Bu köyden arabaya bindiğinizde 25 dakika sonra üniversiteye gidiyorsunuz. Böylesi büyük bir altyapı devrimi gerçekleştirildi." dedi.

Yavuz, yatırımlar sayesinde insanların yaşam kalitesinin artırılmasına rağmen özellikle gençlerin büyük şehirlere göç etmeyi sürdürdüğünü vurgulayarak, "Göç nedeniyle Anadolu köylerinde nüfus azaldı, artık köylerde kış ve yaz nüfusu diye adlandırılan ikili yapı oluştu. Kışın köylerde sadece ihtiyarlar kalıyor." diye konuştu.

Doğup büyüdüğü Beşpınar köyünün Demirözü ilçesine 17, Bayburt'a ise 47 kilometre mesafede olduğunu anımsatan Yavuz, köyde yaptırdığı ve "Kenan Yavuz Kültürevi" adını verdiği yapıda gençlere sosyal ve kültürel açıdan çeşitli alternatifler sunmaya çalıştığını dile getirdi.

Yavuz, amacının, öncelikle çocuklara doğdukları toprakları sevdirmeye çalışmak olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Çocuklarımızda, yaşamlarını gelecekte de burada idame ettirebilecekleri düşüncesini oluşturmaya çalışıyorum. Zira büyük kentin cazibesi ve modern yaşamı çocuklarımızı, gençlerimizi inanılmaz şekilde cezbediyor. Bu cazibe maalesef nüfusun giderek azalmasına neden oluyor. Bu sosyal bir problem ve bu sorunu mutlaka toplum olarak yenmemiz lazım. Nitelikli, kaliteli, yetişmiş gençlerin üniversitelerden mezun olduktan sonra da kendi topraklarında kalmalarını ve bu topraklarda üretime yönelik şeyler yapmalarını sağlamalıyız."

Yavuz, kültürevinde geçmişten gelen güzellikleri korumaya yönelik faaliyetler gerçekleştirmeye gayret ettiğini belirterek, sosyal ve kültürel anlamda da karınca kararınca bir takım uygulamaları hayata geçirdiğini söyledi.

Bayburt'ta sinema olmadığını anımsatan Yavuz, köyündeki çocuklara istedikleri zaman sinema izleme fırsatı sunduğunu, bu anlamda diğer çocuklardan şanslı olduklarını düşündüğünü sözlerine ekledi.

- Çocuklar ilk kez sinema filmi izledi

Berra Korkmaz, ilk kez sinema filmini burada izlediğini söyledi.

Hep sinemanın nasıl bir yer olduğunu merak ettiğini anlatan Korkmaz, çok eğlenceli olduğunu ifade etti.

Eren Salih Yavuz ise arkadaşları ile sinema filmi izleyerek eğlendiklerini belirterek, "Bize burada dondurma dağıtıyorlar. Filmimizi izleyip evimize gidiyoruz." dedi.