ORDU(AA) - Ordu'daki Yalıköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, "Ağlarımıza şu an sadece palamut ve çinekop takılıyor. Bu yılki av sezonu iyi geçiyor. Bu şekilde devam ederse, vatandaşımız bu yıl bol miktarda ve ucuza balık yiyecek." dedi.

Av yasağının sona ermesinin ardından, denize açılan Ordulu balıkçıların yüzü, Sinop açıklarında avladıkları palamut ile güldü.

Hava muhalefeti nedeniyle ilk günlerde umduğunu bulamayan Ordulu balıkçılar, Sinop ile İnebolu arasında avladıkları palamut ve çinekop ile limana dönüyor.

Yalıköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla en çok çinekop ve palamut avladıklarını belirterek, palamutun sadece Sinop açıklarında bol miktarda görüldüğüne dikkat çekti.

Denize bıraktıkları ağlardan en az 100 kasa palamut aldıklarını ve kasalarda 22 palamut olduğunu anlatan Mutlu, "Bu kasaları 40 ile 50 lira arasında bir ücrete satabiliyoruz. Palamudu çok avlıyoruz ama tanesini 2 liraya sattığımız için çok fazla bir para kazanmıyoruz. Balığın sabit bir fiyatı yok. O yüzden çok çıkan balığın fiyatı her zaman düşük oluyor. Bir günde en fazla 500 kasa palamut avlıyoruz." diye konuştu.

İlk günlerde bol miktarda istavrit avladıklarını kaydeden Mutlu, şöyle devam etti:

"Deniz suyunun ısınmasıyla birlikte istavrit balığı kıyıya yaklaştı. Bizimde kıyılarda avcılık yapmamız yasak olduğu için şu anda bu balığı avlayamıyoruz. Ağlarımıza sadece palamut ve çinekop takılıyor. Bu yılki av sezonu iyi geçiyor. Bu şekilde devam ederse, vatandaşımız bu yıl bol miktarda ve ucuza balık yiyecek. İnşallah havaların soğumasıyla birlikte hamsiyi de bol miktarda avlarız."

Fatsa ilçesinde balık satışı yapan Zafer Ocak ise 3 tane palamudun 10 liradan, bir palamudun ise 5 liradan alıcı bulduğunu bildirdi.

Ocak, vatandaşın palamuda yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayarak, 5 aylık bir bekleyişin ardından, balıktan para kazanarak evlerine ekmek götürebildiklerini kaydetti.

Palamut balığının bu yıl büyük ve lezzetli olduğuna dikkat çeken Ocak, "Şu anda Sinop tarafında palamut bolluğu yaşanıyor. Sinop'tan gelen palamutla tezgahlarımızı şenlendirdik." dedi.

Ocak, "Bu bolluk fiyatlara doğrudan yansıdı. Palamut, Ordu taraflarında da avlanmaya başladığı zaman fiyatlar daha çok düşer. Av sezonun ilk günlerinde tanesini 15 liradan sattığımız palamudun, şimdi 3 tanesini 10 liraya satıyoruz. Vatandaş ise ucuz fiyattan dolayı bu balığı daha çok tercih ediyor. Bu yıl halkımız kana kana balık tüketecek gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.