SİNOP (AA) - Sinop'ta hastane ve otel yetkilileri lejyoner hastalığı hakkında bilgilendirildi.

Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğü Mikrobiyoloji Uzmanı Pınar Alagöz, valilik toplantı salonunda lejyoner hastalığının su kuleleri, sıcak su sistemleri ve klimalar aracılığıyla bulaşan bir hastalık türü olduğunu söyledi.

Zatürreye neden olan bakterilerin, klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağıldığına işaret eden Alagöz, "Bu bakteriler, klima sistemlerinin yanı sıra otel, hastane gibi büyük yapıların su sistemlerinde yani soğutma kuleleri, su depoları, su dağıtım kanallarında da bulunabilmektedir. Havaya dağılan bu bakterinin solunum yolu ile kişilerin vücuduna girmesi ile hastalık oluşmaktadır." dedi.

Hastalığın en önemli belirtilerinin kuru öksürük, bulantı kusma, ishal, yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateş olduğuna işaret eden Alagöz, şöyle konuştu:

"Hastalığın önemli özelliğinin insandan insana bulaşmamasıdır. Klimalı sistemlerin bulunduğu otel, işyeri ve evlerde yaşayanlar veya çalışan kişiler bu hastalık açısından risk altındadır. Bu bakterinin bulaştığı herkeste hastalık oluşmaz. Lejyoner hastalığın tedavisi belirli antibiyotikler ile yapılabilmektedir. Antibiyotiklerin hastalığın erken döneminde başlatılması tedavinin etkinliğini artırmaktadır."