ORDU (AA) - Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu’nun daveti üzerine İstanbul’dan gelen çevre ve ekoloji muhabirleri, siyanürle altın çıkarılmasına tepki gösteren vatandaşlara destek verdi.

Eylem çadırında vatandaşlarla bir araya gelen muhabirler daha sonra altının çıkarılacağı madenin çevresini gezdi. Muhabirlere, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük tarafından siyanürün zararları hakkında bilgi verildi.

Madenci şirket yetkililerine seslenen Küçük, "Ben buradan şirket yetkililerine sesleniyorum. Kibrit çöpünün başındaki kükürt kadar siyanürü bir bardak suyun içerisine koysunlar ve o suyu içmesinler. Sadece koklasınlar. Eğer onlar bunu yaptıktan sonra hayatta kalırsa ben de hukuk mücadelemi geri çekeceğim. Yok, yapamazlarsa zaten zararlı olduğunu bildikleri içindir” dedi.

Madenci şirketin siyanürü doğaya ve insana zarar vermeden kullanacağını taahhüt ettiğini belirten Küçük, şöyle konuştu:

“Siyanür burada kullanıldığı zaman sıcaklık, konsantrasyon, basınç farklılığından, rüzgar süpürmesinden ve çeşitli gazların var olmasından kaynaklı olarak burada buharlaşma söz konusu. Şirket yetkilileri siyanürün zarar vermeyeceğini Eşme’de taahhüt etti. 1500 kişi zehirlendi. Erzincan’da taahhüt ettiler, arılar söndü. Gümüşhane’de taahhüt ettiler, pestilin ham maddesi meyveler yok oldu. Onlar kendilerine göre yasalarla ve yönetmeliklerle oynayabilirler. Sadece doğanın kanunuyla oynayamazlar. Onlar burada sıcaklık farklılığından dolayı buharlaşmayı engelleyemez. Bunlar yaşandı, yaşanıyor ve yaşanacak. Biz bunun için tepki gösteriyoruz."

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyesi Gülizar Şendur ise İngiliz ortaklı bir şirketin talanına dikkat çekmek için mücadele ettiklerini belirterek şunları dile getirdi:

"Direnişi büyütmek ve bu doğa katliamını durdurmak için başlattığımız çadır direnişinin 25. günündeyiz. Bizler 25 gündür baskıya ve her türlü tehdide karşı doğayı ve yaşam alanlarımızı korumaya çalışıyoruz. Bu soğukta bizleri burada tutan şey, köyümüze ve doğamıza olan sevginin sıcaklığıdır. TMMOB Başkanının hukuki süreci başlatmasıyla direnişimize olan inancımız ve kararlığımız bir kat daha artmıştır. Köylüler tarafından kurulan direniş çadırı kolluk kuvvetlerinin baskı ve tehditlerine maruz kalıyor. Yerel yönetimler şirketin sözcülüğünü yapıyor. Fatsa ve Ünye'nin siyanürlü altın işletmesine karşı direnişine destek olmak amacı ile başta çevre ve ekoloji muhabirleri olmak üzere doğayı ve yaşamı savunan dostlarımız ile birlikte bugün birlikteyiz. Hepsine çok teşekkür ediyoruz.”

Muhabirlerin geceyi köylü vatandaşların evlerinde geçireceği ve yarın köyler gezildikten sonra geri dönüleceği belirtildi.