ZONGULDAK (AA) - SELİM BOSTANCI - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı Zonguldak’ta düzenlenen gösterilerde siyasi parti liderlerinin dev posterlerinin yan yana asılması ile siyasilerin verdiği birlik mesajları, darbe ve teröre karşı alınan ortak tavrı yansıtıyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Zonguldaklıların gösterileri sürdürdüğü kent merkezindeki Madenci Anıtı Meydanı'nda, Türk bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in dev posterleri bir arada yer alıyor.

Çeşitli siyasi görüşlerden vatandaşların darbe girişiminden bu yana sürdürdüğü "demokrasi nöbetleri"nde sergilenen ortak tavrın göstergesi olarak da ifade edilen uygulama, siyasi parti temsilcilerinin birlik mesajlarıyla anlam kazanıyor.

- "Kararlı duruşumuz hainlere mesaj oldu"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin AK Parti’ye ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a değil, ülkeye ve milletin bütünlüğüne yapıldığını ifade etti.

"Asker üniforması içindeki teröristlerin, vatan hainlerinin", milletin meclisini bombaladığını hatırlatan Ulupınar, "Darbe girişimi başarılı olsaydı, bütün siyasi partilerin yöneticilerini, vekillerini, teşkilatlarını toplayacaklardı. Amaç ülkeyi bölmekti. Batı, boğazların üzerine bağdaş kuracaktı, Ermenistan girecekti, Hatay gidecekti, Güneydoğu kopacaktı. DAEŞ militanları, PKK teröristleri ülkeye girecekti." değerlendirmesinde bulundu.

Ulupınar, "teröristbaşı Fetullah Gülen'in özel uçakla sözde dini lider" olarak Türkiye'ye gelmesi yönünde bir takım projelerin olduğunu savunarak, "Ülkemizi bir kalıba sokacaklardı. Tabi bunu içerideki hainlerle planladılar. Çok büyük bir hadise yaşadık. Tüm siyasi partilerle kararlı duruşumuz hainlere mesaj oldu. İnşallah bundan sonra böyle bir şeye kalkışamayacaklar." dedi.

"Darbe girişimi karşısında sağlanan birliktelik, ülkenin daha hızlı gelişmesine vesile olacak" diyen Ulupınar, birlik ve beraberlik olduğu sürece hiçbir gücün bu milletin karşısında duramayacağını söyledi.

Ulupınar, "Hedefimiz, 2023, 2053 ve 2071. Türkiye çok hızlı gelişip büyüyor. Bu rahatsızlık verdi. Maalesef düşmanlarımız var. Bütün ülkelerin düşmanları vardır ama ülkemizin içindeki hainler onlarla işbirliği yaptı. Kamudan, askeriyeden, emniyetten, devletten bu hainleri temizlediğimiz zaman terörle daha hızlı, daha kararlı mücadele eder ve hızlı bir şekilde ülkemizi geliştiririz." diye konuştu.

- "Hiçbir kalkışma meşru değildir"

Zonguldak'ın CHP'li Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de demokrasiye darbe vurmayı amaçlayan karanlık güçlerin, hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklarını dile getirdi.

Bu tür kalkışma ve girişimlerin, demokrasilerde yerinin olmayacağını anlatan Akdemir, "Türk milleti olarak her türlü darbe girişiminin karşısında olmalı, birlik ve beraberliğimizi asla bozmamalıyız. Demokrasimizi sonuna kadar savunmalı, kaosa, kargaşaya ve ötekileştirmeye yer vermemeliyiz. Hiçbir darbe, hiçbir kalkışma asla meşru değildir." diye konuştu.

Türkiye Muharip ve Gaziler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ramazan Çakal ise "Siyasilerin birlik ve beraberlik içinde olması bize mutluluk verdi, güç verdi. Gücümüzü kimse yıkamayacak, o hainleri sokaklarda yürütmeyeceğiz. Birlik, beraberlik içinde, omuz omuza olduğumuz sürece ülkemiz, milletimiz ilelebet yaşayacak." şeklinde konuştu.

AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun da başından bu yana demokrasi nöbetlerini siyasi bir yöne çekmediklerini, tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarıyla meydanları doldurduklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"15 Temmuz darbe girişiminin ardından hemen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplandık. Zonguldak'ta bir ilki başardık. Bütün siyasi partilerin genel başkanlarının dev posterini platforma astık. Buradan tüm dünyaya birlik ve beraberliğimizi gösterdik. Bu birlik 81 ilde aynı şekilde devam ediyor. Olması gereken de buydu. Türkün gücünü tüm dünyaya göstermiş olduk. Bu bir milli mücadeledir. Bundan sonra ne darbe girişimi, ne de darbe bizim topraklarımızda olmayacaktır. Çünkü halkımız 15 Temmuz gecesi bu işe son noktayı koymuştur. Milletimiz, tankın önüne yatmış, mermilere el kaldırmış, bacımız, annelerimiz herkes, o gece elinden gelen gayreti göstermiştir."

- "Kardeşi kardeşe asla düşman edemeyecekler"

MHP İl Başkanı Hamdi Ayan da yaşanan girişimin, sadece seçilmiş hükümet veya milletvekillerine yapılmadığına dikkati çekti.

Girişimin, Türk milletini, milli iradeyi ve Türkiye Cumhuriyetinin bütün kurumlarını hedef aldığını vurgulayan Ayan, "Özellikle devlete ve millete karşı yapılan hain girişimler karşısında siyasi partilerin birlikte hareket edebilmesi ülkenin gücünü göstermektedir. Ülke genelinde olduğu gibi Zonguldak da birlik ve beraberliğini ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Saadet Partisi İl Başkanı Sadık Kar ise milletin darbelerden ve darbecilerden çok çektiğini, millet iradesine karşı yapılan girişimleri asla kabul etmediklerini söyledi.

Kar, "Gün, siyasi mülahazaları bir kenara bırakarak birlik ve beraberliğimizi ortaya koyma günüydü. Hem Zonguldak hem ülkemiz bunun en güzel örneğini gösterdi. Ülkemiz topraklarında gözü olan emperyalist güçler ve yurt içindeki hainler şunu bilmelidir ki, kardeşi kardeşe asla düşman edemeyecekler." ifadesini kullandı.