Balıkesir’de Mavi At isimli kafeteryada açılan aşçı çırağı kursunu başarıyla tamamlayan 12 şizofreni hastası eğitimlerinin son gününde yaptıkları yemeklerle hünerlerini sergilediler.

Balıkesir Mavi At kafeteryada şizofreni hastalarının rehabilitasyonuna yönelik açılan bir çok kurs ile hastalar tedavi edilerek hayata hazırlanıyor. Aşçı çırağı kursuna katılan 12 şizofreni hastası, 272 saatlik eğitimin ardından kursun son gününde iş yeri bahçesinde düzenlenen eğlence ile yemekler yaparak hünerlerini sergilediler. Hastalar, kendi elleriyle hazırladıkları yemekleri, yine kendi elleriyle kurdukları masada servis ettiler. Balıkesir Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Umut Karasu, 5 yıldan bu yana toplum ruh sağlığı merkezinde çalıştığını ifade ederek “Mavi At Kafe, belkide bu anlamda ilk girişim diyebileceğim bir yer. Şizofreni hastalarının Balıkesir’in yerel dinamiklerini kullanarak açıldı, bunun içerisinde Altıeylül Belediyemiz var, Devlet Hastanemiz, Kamu Hastaneler Birliğimiz, Halk Eğitim,İş-Kur ve KOSGEB var. Pek çok kurumun iş birliği ile şizofreni hastalarını istihdam etmek, şizofreni hastalarının da hayatta var olabileceğini göstermek amacıyla kurulmuş mütevazi bir işletme. Eskiden şizofreni hastaları ailelerine yük olarak görülürdü. Biz esasında burayı açarak şizofreni hastalarının hayatta kendi başına var olabileceğini, pek çok beceri kazanabileceğini ispat etmeye çalıştık. Şuan da şizofreni hastaları o şekilde görünmekten devletlerine yasal yollarla vergi ödeyecek bir işletme sahibi olabilecek bir konuma geldiler. Şuan da Mavi At Kafe içerisinde her gün 25 tane hastamız düzenli olarak rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanıyor. Bu rehabilitasyon hizmetlerinin içerisinde müzik becerisini kazandırılması bir hastanın bir evde tek başına yaşayacağı bütün becerileri kazandırması var. Bunun içinde hijyeninden tutunda günlük kendisine yetebilecek yemekleri yapabilmesine varana kadar bir sürü çalışma var. Bu hizmetleri şuan da Halk Eğitim Müdrülüğümüz ile ortak yapıyoruz. Bize gönderdikleri usta öğreticilerle hastalarımıza yaşam ve iş becerisi kazandırıyoruz. Hastalarımızı toplumda istihdam etmeye çalışıyoruz” dedi.

Psikiyatri Uzmanı Dr.Naim Erhan Özgüder ise “ Mavi At Kafe bünyesinde Halk Eğitim ve İş-Kur desteği ile açtığımız kurslarda hem hastaların belli bir miktarda harçlık elde etmelerini ve öz güvenlerinin artmalarını sağlıyoruz. Hemde ileride katılacakları işlerle ilgili istihdama katılmalarına destek olmak için kurslar düzenliyoruz” şeklinde konuştu.

(İHA)