İzmir’deki en önemli toplu taşıma araçlarından İZBAN’da çıkan toplu iş sözleşme krizinin ardından, sendika ve İZBAN yetkilileri son kez masaya oturdu.
İzmir’de şehir içi banliyö hattı taşımacılığını yapan toplu ulaşım araçlarından İzmir Banliyö Sistemi AŞ (İZBAN) ile Demiryol-İş Sendikası arasında devam eden 3. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamadı. Sendika, 8 Kasım tarihinde grev kararı aldığını açıklarken, İZBAN yetkilileri ve sendika yöneticileri son kez masaya oturdu. Masadan beklenen anlaşma çıkmaz ise işçilerin 8 Kasım’da greve gideceği ve çalışmayacağı öğrenildi.

300 KİŞİNİN KULLANDIĞI İZBAN’DA KRİZ KAPIDA MI?
Günlük yaklaşık 300 bin kişinin kullandığı İZBAN’da, anlaşma sağlanamazsa yetkililerin bu duruma nasıl çözüm bulacağı ise merak konusu oldu. Öte yandan her türlü ihtimali düşünen İZBAN yetkilileri bir açıklama yaptı. Açıklamada, büyükşehir belediyesi tarafından sefer sayılarının artırılacağı ve vatandaşların mağdur olmaması için önlem alınacağı bildirildi.
Durumdan haberi olmayan vatandaşlar da, yine mağduriyetin faturasının kendilerine çıkacağını belirtti. Bazı vatandaşlar da ortada hak alma olayı olması durumunda kendilerinden feragat edebileceklerini söyledi.

“MİLLET PERİŞAN OLACAK”
Faturanın yine millete kesileceğini belirten Adnan Eseren isimli vatandaş, “Buradaki herkes mağdur olacak. Olan yine millete olacak. Yapacak bir şey yok artık kimi arabayla kimi otobüsle gidecek millet perişan olacak” dedi.
Bir vatandaş ise İZBAN yerine farklı ulaşım araçlarını zor da olsa tercih edeceklerini ancak grev yapanları da desteklediğini, işin ucundan bir hak alma kazancı olacaksa hiç önemi olmadığını söyledi.

“HAVAALANI AÇISINDAN BÜYÜK SIKINTI OLACAK”
Buca’da oturan üniversite öğrencisi Pırıl Yener birçok aktarma yeri olduğunu ve bu durumda otobüs kullanacaklarını belirterek, “Ancak İZBAN’ı kullanamamamız çok büyük bir sorun özellikle havaalanı için. Havaalanı açısından büyük kolaylık İZBAN, o yüzden büyük sıkıntı çıkacak. Buca’da okuyorum metro yok, mecburen otobüs kullanacağım. Buca’da ulaşım sorunu da çok fazla, biz vatandaşlar için büyük bir sorun olacağa benziyor” diye konuştu.

VATANDAŞ GREVE ‘GREV’ RESTİ ÇEKTİ
İZBAN’ın greve gideceğinden haberi olmayan Hüdaye Karaçoban ise, “Bu durumda dışarı çıkamayacağız herhalde zor olacak” dedi. Alpay Soyak ile Altay Kuşkal isimli gençler de mağduriyet yaşayacaklarını dile getirerek, “Bu konuda İZBAN çalışsın diye biz de karşı grev başlatırız” ifadelerini kullandı.

METRO ÇALIŞANLARINDAN DAHA DÜŞÜK ÜCRET
Aralarında makinist, teknisyen, operatör, muhasebeci, gişe memurlarının da bulunduğu 340 personeli ilgilendiren toplu sözleşmede ile ilgili Demiryol-İş Sendikası, İzmir Metro A.Ş çalışanlarından ortalama yüzde 33 daha düşük ücret alıyor. Sendika, 2010 yılında işe giren ve bugün bin 904 TL alan makiniste 2 bin 375 TL, bin 666 TL alan gişe memuruna bin 986 TL, bin 958 TL alan teknikere 2 bin 418 TL, bin 678 TL alan operatöre 2 bin 172 TL talep ettiğini açıklamıştı.
(İHA)