AMASYA (AA) - Amasya bölgesinin hayvancılık merkezi konumundaki Suluova'da, saman satışlarında durgunluk yaşanıyor.

Saman üreticisi İbrahim Ceylan, bu yıl yağış olarak bereketli bir dönem yaşandığını belirterek, Suluova ve Merzifon ovasında hububat rekoltesinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Mevsimsel yağışların bol olmasına bağlı olarak hububat sapının uzun olduğunu ve bu nedenle saman üretiminde de yüksek verim elde edildiğini anlatan Ceylan, önceki yıllara göre saman satışlarında düşüş yaşandığını söyledi.

Ceylan, 30 yıldır çiftçilik yaptığını ve saman üreterek traktörüyle sattığını ifade ederek, "Saman bol ve fiyatlar düşük ancak satışlarda durgunluk var. Kaç gündür saman pazarına geliyorum, benim gibi diğer üreticiler de günlerce alıcı bulamıyor. Samanlar üreticinin elinde kalacak. Bu gidişle saman üretiminden vazgeçeriz. Bu durum da ileriki yıllarda saman kıtlığı ve fiyatların yükselmesine sebebiyet verir" dedi.

En iyi samanın fiğ ve buğdaydan elde edildiğini kaydeden Ceylan, "Küçükbaş hayvanlar için fiğ samanı, büyükbaş hayvanlar içinse buğday samanı çok idealdir. Ayrıca besicilik için balya samanı değil bizim ürettiğimiz açık saman daha kaliteli, verimli ve besleyicidir. Çünkü açık saman hem kısa kesilir hem de besleyici ve kalitelidir ama son yıllarda makineleşmeye bağlı olarak balya saman daha tercih edilir oldu. Açık saman, muhafazası ve depolanması balya samana göre zor olduğu için az tercih edilmeye başladı" diye konuştu.

Ceylan, saman fiyatlarının kilogramı 190 ile 230 kuruş arasında seyrettiğini belirterek, "Bu fiyatlara satarsak masrafımızı ancak çıkarırız. Artık saman üretmek cazip değil, çünkü işçilik, akaryakıt gibi girdiler yüksek. Bizler bu bölgede saman üretmezsek dışarıdan gelir. O da pahalı olur, çünkü girdisi daha yüksektir. O zaman çiftçi ve besici saman almak için daha çok para harcamak zorunda kalır" ifadesini kullandı.