Terör mağduru kentlerin başında gelen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaraların sarılmasına başlandı. Adeta yeniden kurulması planlanan ilçede binlerce konut yapılacak, içme suyu hatları yenilecek, yeni yaşam alanları oluşturulacak ve tahrip edilen tarihi eserler restore edilecek.
Terörle sarsılan ve hükümet tarafından açıklanan destek paketleri ile yaralarını sarmaya başlayan Güneydoğu’daki yerleşim birimlerinin başında Diyarbakır’ın Sur ilçesi geliyor. 61 bin 115 kişinin yaşadığı ve terör saldırılarıyla evlerini ve işyerlerini kaybetmek zorunda kalan Sur’da ise yüzler gülmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım’ın Güneydoğu ile ilgili peş peşe verdiği müjdelerden sonra gözler bölgeye çevrildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgedeki çalışmaları ise aralıksız sürüyor. Sadece Diyarbakır Sur’da 2 milyar liralık yatırım yapacak olan Bakanlık, açtığı irtibat ofisleriyle bölge halkını an be an bilgilendiriyor.

ENKAZ BİR AY İÇİNDE KALDIRILACAK
Sur’daki yıkım ve enkaz işlemlerinin bir ay gibi kısa bir zamanda tamamlanacağı bilgisini veren bakanlık, Çölgüzeli ve Üçkuyular mevkiinde 4000 konut yapımı için kolları sıvadı. Bu konutlardan ilk bin tanesinin ise yılsonunda tamamlanması hedefleniyor. Sadece yerleşime değil, alt ve üst yapı ile bölgenin kültürel ve sosyal yaşamlarının normalleşip, gelişmesi içinde çeşitli yatırımların hayata geçirilmesi planlanıyor. 25 bin 686 metre içme suyu ve 28 bin 474 kanalizasyon hattı ise yeniden yapılacak.
500 yılı aşkın bir süredir ayakta kalan bölgenin en eski ibadethanelerinden olan Kurşunlu Camii’de saldırılar sonucunda kullanılamaz hale gelmişti. Bölgenin dini ve kültürel mirasında önemli bir yeri olan Kurşunlu Camii ile birlikte 11 eserin ise restorasyonlarının hızla tamamlanması bekleniyor.
(İHA)