Türkiye’de işlem yapmak için tek konsolosluğu bulunan Suriyeliler, günlerdir Şişli’deki konsolosluk binası önünde nöbette. Vatandaşların işlemlerine cevap veremeyen konsolosluk binasının yoğunluğu trafiği de olumsuz etkiliyor.
Suriye’de iç karışıklık nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, Şişli’de bulunan Suriye Konsolosluğunda işlemlerini gerçekleştiriyor. Türkiye’de bulunan milyonlarca Suriyelilerin pasaport başta olmak üzere işlemlerinin tek merkezde yapılması ise yoğunluk oluşturuyor. Maçka’yı Teşvikiye’ye bağlayan noktada bulunan Suriye Konsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluşturan bebek yaşlı her yaştan Suriyeli’nin güvenliğini de polis ekipleri sağlıyor. İşlem için bekleyen vatandaşlar, caddedeki trafiği de olumsuz etkiliyor.

“WEB SİTESİNE HACKER’LAR ZARAR VERDİ DEDİLER”
Gebze’den İstanbul’a pasaport işlemi için geldiğini belirten Suriyeli Abdullah Alnahas, “Ben yakından geliyorum ama bazı arkadaşlar uzak illerden geliyorlar. Ama onlar buraya gelip, battaniye getiriyorlar. Bekliyorlar ama boşuna gelip gittikleri de oluyor. Ben dün gece saat 12’den beri bekliyorum burada. Günde sadece 40 kadar pasaport işlemi yapılabiliyor. Eskiden bir web sitesi vardı oradan da yapılıyordu. Ama ondan sonra sistemi kapattılar. Bahaneleri ise bir hacker sisteme zarar verdi yönünde oldu. Burada yolu da kapatıyoruz sıra beklerken. Biz buradaki komşu esnaftan da çok özür diliyoruz istemeden yolu kapatıyoruz” dedi.
Sabah erken saatlerden itibaren pasaport işlemleri için beklediğini ifade eden bir diğer Suriyeli vatandaş Mustafa Usrin ise Gaziantep’ten geldiğini ifade ederek, “İkamet ve pasaport yenilemek için burada bekliyoruz. İşlemleri yapamıyoruz. Bazı insanlar 4 gündür burada bekliyor” diye konuştu.
(İHA)