TRABZON (AA) - Ortahisar Belediyesince hizmete giren tarih müzesinin kentin tarihine ışık tuttuğu bildirildi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yaptığı yazılı açıklamada, tarih müzesinin, Ortahisar'ın müzeler kenti olması yolunda atılan adımlardan birisi olduğunu belirtti.

Ortahisar'ın kültür sanat faaliyetleriyle anılan bir kent olması için bütün imkanları zorladıklarını vurgulayan Genç, şunları kaydetti:

"Tarih müzemiz, bölgemizde bulunan en zengin ve en kapsamlı müzelerden bir tanesi niteliğinde. Müzemizin arşivinde 7 bin 800 belge, 2 bin 200 fotoğraf var. Böylesine zengin eserlere sahip bir müze. Müzemizde, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini çeşitli yönleriyle anlatan eserler sergileniyor. Müzemizi oda, oda şeklinde tanzim ettik. Trabzon kent yaşamını, basın tarihini, Trabzonspor'u, şehrimizin kültür sanat ve sosyal yaşantısını anlatan ayrı ayrı odalar şeklinde düzenledik. Antik çağlardan beri bir liman kenti olan Trabzon'da limanımızın tarihiyle ilgili objelerin sergilendiği bir odamız da mevcut."

Genç, Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon'u ziyaretleriyle ilgili materyallerin de sergilendiği bir odanın müzede bulunduğunu aktararak, "Her yönüyle Trabzon'u anlatan kitapların sergilendiği ve 400 kitabı bulunan bir de kütüphane düzenledik. Bu kütüphanemizde Trabzon tarihine ışık tutan araştırmacıların, tarihçilerin ve konuya meraklı kişilerin yararlanacağı pek çok kitap bulunmakta." ifadelerini kullandı.

Trabzon tarihiyle ilgili ne kadar değer varsa onları ortaya çıkarıp gelecek nesillere taşıyacaklarına dikkati çeken Genç, tarihi koruyup, gözetmek ve ortaya çıkarmak ecdada karşı kendilerinin borcu olduğunun altını çizdi.

Son yıllarda turizmin canlandığı Trabzon'da bu tür müzelerin hizmete girmesinin turizm faaliyetleri açısından önemli olduğunu belirten Genç, "Hiçbir tarihi eserimizin harap olmasına, kaybolmasına göz yummayacağız. Çünkü bu mekanlar turistlerimizin ve ziyaretçilerimizin gezip görmek isteyeceği, şehrimizin bütün dokusunu yansıtan, tarihini ve geçmişini ortaya çıkaran çok önemli mekanlardır." ifadelerini kullandı.