Her zaman futbol maçlarında çok çalışan,iyi oynayan takımlar kazanamaz…
Bazen daha güçsüz bir takım iyi bir taktikle daha kaliteli bir takımı yenebilir…Bunun o kadar örneği çok ki geçmişte…Pendikspor’un Fenerbahçeyi yeneceğini maçtan önce kim inanırdı ki,fanatikler hariç…Ama oldu işte!...

Futboldaki bu gerçek maalesef öğrencilerin yazılı sınavları için de geçerlidir.
Dersleri öğretmen anlatırken çok iyi takip eden,planlı-programlı çalışan bir öğrenci bakmışsınız yazılı sınavlarda hiç beklemediği bir notu alıvermiş..

Bir öğretmen olarak bu durumla o kadar çok karşılaşıyorum ki;sınıfın en iyi dersi dinleyen,ödevlerini çok iyi yapan,sürekli soru soran,planlı çalışan bir öğrenci, yazılıdan bir hışımla çıkarak;öfff öğretmenim,ne yaptım ben!...Ne oldu?..Çok berbat hocam! Çok basit hatalar yapmışım!….

Bu öğrenciyi kenara çekip teselli ederken, nedenleri sorduğumda o kadar basit nedenler ki…  Öylesine dalmış sorulara bir çırpıda yapacağını sanarak!….

Eğer bu öğrenci,yazılı sınavlarda dikkat edilmesi gereken aşağıdaki taktikerli biliyor olup uygulasaydı bu durumla karşılaşma ihtimali o kadar düşük olacaktı ki,hem kendisi hem de ben öğretmeni olarak mutlu olacaktım…

İşte Yazılı Sınavlarda uyulması gereken önemli taktikler;

*Sınavdan kısa bir süre önce kesinlikle çalışmayı bırakın,yeni şeyler öğrenmeye çalışmayın,
*Sınav başlayınca asla panik yapmayın,sorular zor olacak diye…Öğretmenin uzaydan soru getirecek hali yok ya!….
*Kendinize güvenerek başlayın yazılı sınava,sınavdan önce söylenen olumsuz şeyleri dinlememeye özen gösterin;sınıfta çalışmayan bir öğrenci,soruların zor olacağını söyleyebilir…Zaten çalışmadı ki,elbette ona zor olacak…
*Önce soruların geneline göz atıp en iyi bildiğiniz sorudan başlayın.Yazılı sorularını dikkatli okuyun,önce neyin sorulduğunu çok iyi anlayın

*Ancak bazen en iyi bildiğinizi düşündüğünüz soruda yazılı sırasında takılabilirsiniz,aman panik yapmayın,bırakın öylece kalsın, sonra dönünce kolayca çözebilirsiniz…


*Kesinlikle hiç bilmediğiniz soruyla savaşmayın! Bu savaşta yorgun düşerek kesin yapabileceğiniz soruda hata yapabilirsiniz.Bu tip sorular öğrencinin motivasyonunu altüst eder…Bırakın ne hali varsa görsün!

*Çok acele etmeyin,zamanı en verimli kullanmaya dikkat edin…Ne çok hızlı ne de çok yavaş cevaplandırın…Matematik yazılı sorularında kısa yolların olabileceğini düşünün,zor gibi görünen soru da bile…

*Ara ara derin nefes alın,güzel anlarınızı hayal edin!..

*Sayısal derslerde basit (dört işlem) hataları yapmamaya özen gösterin.
*Yazılı sınav süresinin bir kısmını, kesin doğru olduğunu sandığınız sorularda basit hataları kontrol etmek için ayırınız.Eğer hala zamanınız varsa yapılabilme ihtimali olan sorulara bakınız.

*Her şeye rağmen istediğiniz notu alamayabilirsiniz.Hayatın sonu değil bu yazılı.Bir dönemde girmiş olduğunuz onlarca sınavdan sadece birisi..Ya tek YGS-LYS’de ne yapacaksınız bu heyecanla,bu katı tutumla!

*Sendelemek düşmekten iyidir,sendeleme düşmemeyi öğretmiş oldu size…Hataların da size gelecek için kazanç olduğunu unutmayın!..
Bazı kayıplar aslında, gelecek için daha büyük kazançlara dönüşebiliyor hayatta!...

Yazımızı bitirmeden ince taktik daha verelim..

*Yazılı sonuçlarına itiraz ederken öğretmene karşı kibar olunuz.Kaş yaparken göz çıkarmayın!…Öğretmenin vereceği performans notları en az yazılılar kadar önemli!..

Ali SANCI-Mat.Öğretmeni
Çorum Anadolu Lisesi