Cumhuriyet Meydanı’na temmuz ayı başında konulan ve "Felsefenin Atası" kabul edilen Urla doğumlu Anaksagoras heykeli, kısa süre içerisinde henüz kimliği belirlenemeyen vandalların saldırısına uğramıştı. Anaksagoras’ın elinde tuttuğu dünyayı tasvir eden bölümü çalınmış, heykele de zarar verilmişti. 

Urla Felsefe Gönüllüleri ile Dr. Mahmut Tolon’un öncülük ettiği, Urla Kaymakamlığı ve Urla Belediyesinin de desteklediği girişimin ardından yaşanan saldırı ilçede üzüntüye neden olurken, heykel tamiri için yerinden alındı. Heykelin bulunduğu alana tamir için alındığı notunu bırakan Dr. Mahmut Tolon, Heykeltraş Tülay Çelikel Özler’in yaptığı heykelin onarıldıktan sonra yerine konulacağını belirtirken, "Bu heykeli daha ilgi görebileceği bir alana taşımak istiyoruz. Bu düşüncemizi açılışımızı yapan Urla Kaymakamı Sayın Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sayın Sibel Uyar’a da aktardık olumlu karşıladılar" dedi.

ANASAGORAS KİMDİR?

Urla’da M.Ö 500 yılında doğan Yunan doğa filozofu Anaksagoras, Atina’da bir okul açarak Perikles, Euripides, Arkhealos (bazı yazarlara göre Sokrates), gibi birçok öğrenci yetiştirmiştir. Bazı parçaları günümüze kadar kalan "Tabiat Üzerine" adlı bir eser yazmıştır. Döneminin en büyük doğa bilgini olan Anasagoras, matematikteki bilgileriyle ün salmıştır. Astronomide de buluşları olan Anasagoras, ay ışığını, ay ve güneş tutulmalarını doğru olarak açıklamıştır. Anaksagoras M.Ö 428’de Çanakkale’de ölmüştür.

(İHA)