TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan ve temeli 20 sene önce atılan Alpu Barajı'nın yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

DSİ 72. Şube Müdürü Mehmet Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Alpudere köyünde 1996 yılında yapımına başlanan Alpu Barajı inşaatının yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle bir süre sonra durduğunu, baraj inşaatını üstlenen müteahhidin sözleşmesinin de feshedildiğini söyledi.

Baraj inşaatı için yeniden ihaleye çıkıldığını bildiren Karaca, 2016 yılının başında yeni bir firma ile sözleşme imzalanarak yer teslimi yapıldığını belirtti.

Firmanın baraj inşaatını tamamlamak için hızla çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Karaca, "Uzun yıllardır süren Alpu Barajı'nın inşaatını bu sene sonuna bitirmeyi hedefliyoruz. Yürütülen çalışmalar sonucunda baraj inşaatının yüzde 85'ine yakını tamamlandı. Bu yıl inşaatın bitirilerek 2017 yılında su tutulmaya başlanmasını planlıyoruz. Baraj bittikten sonra ilçedeki 3 bin hektarlık tarım alanı sulanacak." diye konuştu.

Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol ise barajın yapımına 1996 yılında başlandığına dikkati çekti.

Uzun yıllardır baraj inşaatının devam ettiğinin altını çizen Demirkol, "Alpu Barajı yıllardır bitirilememiş. Yıllarca ne müteahhitle olan sözleşme feshedilmiş ne de iş devam etmiş. Biz göreve geldikten sonra barajı gündemimize aldık. Milletvekillerimiz, DSİ Bölge Müdürlüğü, Tokat DSİ yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda baraj inşaatının aynı müteahhitle yürüyemeyeceği anlaşıldı. Bunun üzerine müteahhidin sözleşmesi geçen yıl feshedildi." diye konuştu.

Barajın yapımı için yeniden ihaleye çıkıldığını belirten Demirkol, ihale sonucunda bir firma ile sözleşme imzalandığını anlattı.

Firmanın yer teslimi yapıldıktan sonra çalışmalara başladığını dile getiren Demirkol, "Baraj inşaatında çalışmalar sürüyor. Yeniden inşaatına başlanmasıyla 120 bin metreküp filtre kaya ve kil dolgusu yapıldı. Şu ana kadar işin yarısı bitirildi. Savaklar yapılmaya başlandı. Baraja giden köprümüz de 10 yıl sonra tamamlandı. Onun maliyeti de 150 bin lira civarında. Barajımızın inşaatının bu sene sonunda bitirilmesi planlanıyor. 2017 yılında da barajda su tutulmaya başlanacak." ifadelerini kullandı.

Demirkol, barajın yöredeki çiftçilere pek çok fayda sağlayacağını vurgulayarak, "Çiftçilerimiz şu anda kazancı az olan buğday, arpa ve pancar gibi ürünler ekiyor. Bu baraj ile ilçemizdeki tarım arazilerinin yarısı sulanacak. Diğer bölgelerin sulanması için bir baraj projesi daha yaptık. Böylece burada katma değeri yüksek ürünler yetiştirilebilecek. Alpu ile yeni planladığımız barajın faaliyete geçmesiyle Sulusaray'ın ikinci Kazova (İl merkezinden başlayıp Turhal ve Zile ovalarına doğru genişleyen, verimli arazileri bulunan bir çöküntü ovası) olacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Firma yetkilisi Celal Şimşek de baraj inşaatının bu sene başında ihalesini aldıklarını dile getirerek, "İhaleyi aldıktan sonra çalışmalara başladık. Çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Baraj inşaatını 2016 yılının sonunda bitirmeyi, 2017 yılında da su tutmayı hedefliyoruz. Baraj inşaatının yüzde 85'ini bitirdik." dedi.