B20 Çin Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Çin’in Hangzhou şehrinde “Kapsayıcı ve birbiriyle bağlantılı büyüme” konulu oturuma katılan TOBB ve B-20 Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaretin önünün açılması gerektiğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin onur konuğu olduğu ve B-20 Avustralya Sherpası Robert Milliner’in moderatörlük yaptığı oturumda TOBB ve B-20 Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte B-20 Altyapı Görev Gücü Başkanı Ren Hongbin, IOE Başkanı Daniel Funes de Rioja ve RSPP Başkanı Alexander Shokhin birer konuşma yaptı.
Türkiye’nin G-20 ve B-20 önceliği olarak belirlediği “kapsayıcılık” başlığına Çin dönem başkanlığının da en az Türkiye kadar önem vermesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Zenginin daha zengin, yoksulun ise giderek daha yoksul olduğu bu dünyada, ticaretin bir silah olarak kullanılması şart. Terörizm, demokrasi karşıtı yapılar ve göçmenlik gibi dünyanın her yerinde karşılaştığımız konularla ilgili olarak, günümüz küresel dünyasında bir olmak, birlikte hareket etmek zorundayız” dedi.
Çin dönem başkanlığının Online Dünya Ticaret Platformu (e-World Trade Platform) girişimini son derece faydalı bulduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, bütün ülkelerin e-ticaretin önünü açmasının bir zorunluluk haline geldiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu “Dünyanın bütün ülkeleri artık karşılıklı bağımlı hale gelmiştir. Ülkelerin bu konuya hassasiyetle yaklaşması lazım” diyerek, ticaretin önünün açılmasını talep etti.

BAKAN ZEYBEKÇİ’DEN E-TİCARET VE KOBİ VURGUSU
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de konuşmasında B-20’nin önceliklerine ve önerilerine kalpten inandıklarını ve desteklediklerini söylerken, ticaretin önünü açmak için G-20 olarak her türlü çabayı göstereceklerini anlattı. E-ticaret ve KOBİ’lerin geliştirilmesi konularının günümüz dünyasında gözardı edilemeyeceğini dile getiren Zeybekci, çok taraflı ticaret sisteminin geliştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.
TOBB ve B-20 Türkiye Başkanı Hisarcıklıoğlu, Hangzhou ziyareti kapsamında ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF) Yönetici Direktörü Christine Lagarde ve Ali Baba Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jack Ma ile ikili görüşmelerde bulundu. Hisarcıklıoğlu, muhataplarıyla Türkiye’deki mevcut potansiyel ve geliştirilebilir alanlar üzerinde görüş alışverişinde bulundu.
(İHA)