ZONGULDAK (AA) - Genel Maden İşçileri (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK)  "torba kanun" hükümlerine uymadığını iddia ederek, "TTK'da yer altında çalışanların gündeliklerini 75 lira 60 kuruştan hesaplaması gerekirken madencilerin yine eski ücretlerinden yevmiyeleri tahakkuk ettirildi" dedi.

Alabaş, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, yasayla 75 lira 60 kuruşluk ücretin altında yevmiyesi olanların günlük ücretlerinin bu orana yükseltileceği, bunun da başlangıç ücreti olacağına yönelik hükümlerin olduğunu hatırlattı.

Bazı bürokratların zorlama yorumlarla sosyal haklar ve sendikal kazanımlarla günlük yevmiyeleri hesaplamaya kalktığını ileri süren Alabaş, "TTK'da yer altında çalışanların gündeliklerini 75 lira 60 kuruştan hesaplaması gerekirken madencilerin yine eski ücretlerinden yevmiyeleri tahakkuk ettirildi. Devletin bu yasayı çıkarmasına rağmen bir kamu kurumunun bunu uygulamaması anlaşılır tutum değil. TTK bu yasayı kendi zorlama yorumuyla değerlendirdi ve bizim alacaklarımızı kesti. İlgili bakanlıklara şikayetimizi yapmamızın yanında İş mahkemesine dava açacağız. Mahkemeden doğacak kurum zararının ilgili bürokratlara rücu edilmesi için de gereğini yapacağız" diye konuştu.

Alabaş, devlet kurumunun 55-60 lira yevmiyeyle madenci çalıştırmak istemesinin doğru olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Maden işçilerinin ücretlerine çeki düzen verilecekse, bu gündelik ücretlerinin düzeltilmesi anlamına geliyor. Yasanın çıkış amacı da bu. TTK ise başka bir kanundaki ücret tarifini bu kanunla endeksleyerek, ikramiyeleri, sosyal hakları, sendikanın toplu sözleşmelerde almış olduğu kazanımları göz önünde bulundurarak hesaplamalar yapıyor.  Devlet, çıkardığı yasaya ilk önce kendi uymadı. Bizim hesaplamalarımıza göre 3 bin 600 işçi, 2 asgari ücret uygulamasının altında ücret alıyor. Bu arkadaşlar adına dava açtığımızda onların mahkeme ve vekalet masraflarının ne kadar olacağını siz hesaplayın. "