TRABZON (AA) - Türkiye'de Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere çeşitli yörelerdeki düğünlerde en çok tercih edilen takı olan "Trabzon hasırı"nın tanıtımı amacıyla defile düzenlendi.

Trabzon Kuyumcular Odası tarafından başlatılan çalışma kapsamında, külçe ve hurda altının eritilerek tel haline dönüştürülmesiyle yapılan Trabzon hasır takı seti, tarihi Kunduracılar Caddesi'nde düzenlenen sokak defilesiyle tanıtıldı.

Defileye, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Ali Yazıcı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Türkiye genelinden kuyumcular odası ve dernek başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Katılımcılar, defile öncesi tarihi caddede açılan "hasır", "telkari" ve "kazaziye" stantlarını gezerek, Trabzon'a özgü el sanatları hakkında bilgi aldı.

Trabzon Valisi Yavuz, burada yaptığı konuşmada, "Çok güzel bir atmosfer. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptıkları için memnun olduklarını dile getirerek, "Bu mesleğin şehrimizin geçmişinde çok önemli bir yeri var. Bu sanatın herkese tanıtılmasını istiyoruz. Bu sanat ile ailelerini geçindirmeye çalışan vatandaşlarımızı da kuyumcu arkadaşlarımızın yüceltmelerini istiyoruz. Bu sanat bizim için çok büyük öneme sahip. Emeği geçenleri tebrik ederim." diye konuştu.

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Yazıcı ise tarihi Kunduracılar Caddesi'nde bir şölen gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Böyle bir şölenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyada ilk olan bir cadde etkinliği, altın defilesi yapıyoruz. Bunun bir örneği olmamış. Trabzon 6 bin kadınımızla hasır bilezik örücülüğü yapmakta. Bu kadınlarımızın haklarını ve hasır bileziği koruyabilmek için böyle bir etkinlik yaptık." ifadelerini kullandı.

Öte yandan defilede en çok Trabzon'u simgeleyen 61 sıra hasır bilezik ile üzerinde zümrüt olan telkariden yapılmış çanta ve gelin taçları ilgi gördü.

Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği defile, stantların gezilmesiyle sona erdi.