TRABZON (AA) - Trabzon'da Romanya Fahri Konsolosluğu Değirmendere Mahallesi'nde düzenlenen törenle açıldı.

Açılış töreninde konuşan Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei, Trabzon'da fahri konsolosluk açmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirerek, fahri konsolosluğun iki ülke arasındaki tarihi dostluğun simgesi olduğunu ifade etti.

Onofrei, Trabzon'u seçmenin Türkiye'yi dost olarak seçmekle aynı anlama geldiğini belirterek, "Trabzon'u seçmemiz aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye girmesi için çok güçlü destek olacaktır. Çünkü Trabzon, Türkiye'yi Avrupa'da temsil için çok güçlü kent olarak görülmektedir" dedi.

Romanya'nın Türkiye'nin Avrupa'ya geçişi için her zaman iyi bir bölge olacağına dikkati çeken Onofrei, Trabzon'daki konsolosluğu iki ülke arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkileri geliştirmek için açtıklarını kaydetti.

Onofrei, konuşmasının ardından Romen ve Türk ilişkilerine örnek bir aileyi göstererek, çiftin bebeği Alaksandra'yı kucağına alarak fotoğraf çektirdi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de Trabzon'da fahri konsoloslukların açılması ve sayılarının her geçen gün artmasının, Türkiye'nin ekonomik yönden kalkınması, bölgesel ve küresel güç olmasının yanında Trabzon'un tarihi misyonuyla da yakından ilgili olduğunu söyledi.

Açılan fahri konsoloslukların, ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine vesile olacağını vurgulayan Öz, şu ifadeleri kullandı:

"Trabzon'un gelecekte yine tarihte olduğu gibi İpekyolu ticaret merkezi olarak Ortadoğu, Asya ve Avrupa ile bağlantısında önemli rol oynamasına vesile olacaktır. Bize düşen bu konsoloslukların açılışını iyi değerlendirip eğitim, sağlık ve ticaret şehri olan Trabzon'da daha çok üretmek ve daha çok ticaret yapmaktır. İlimizin, bölgemizin ve ülkemizin gücüne güç katacağına inandığım bu konsolosluğun hayırlara vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise konsolosluğun iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri taşıyacağına inandığını söyledi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar da Türkiye ile Romanya'nın kültürel anlamda benzer yanlarının olduğuna vurgu yaparak, "Bu konsolosluk iki devletin ortak yönlerine katkıda bulunacaktır" dedi. AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafız Özak ise Trabzon'da çok sayıda konsolosluğun açılmasının Trabzon'un marka değerini katkı vereceğini ifade etti.

Trabzon Romanya Fahri Konsolosu Mustafa Beyazlı da gerek Trabzon'un gerekse Türkiye'nin ticari hacmini yukarı seviyelere taşımak için gayret göstereceğini belirtti.

Açılışa, Trabzon Emniyet Müdürü Murat Köksal, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve çok sayıda davetli katıldı.