TRABZON (AA) - Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilişinin 553. yıl dönümü törenle kutlandı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi organizesinde, Atapark semtindeki Zağnos Burçları önünde gerçekleştirilen törene, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, askeri, sivil erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Gümrükçüoğlu, burada yaptığı konuşmada, atalarının insanlığa hak ve adalet dağıttığını ifade ederek, "Trabzon'umuzun Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinin 553. yıl dönümü kutlamalarında bir ve beraberiz. Cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet Han 1453'te İstanbul'u fethedip bir çağı kapatıp bir çağı açarken, 1461'de fethettiği Trabzon'dan 'Trabzon fethedilmeden İstanbul'un fethi tamamlanmamış olurdu' diye bütün dünyaya bir mesaj verdi" dedi.

Ortahisar Atatürk Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin halkoyunları gösterileriyle devam eden kutlamalarda öğrenciler, fetih konulu şiirler ve kompozisyonlarını okudu.

Törende daha sonra kentin kurtuluşunun yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resim, şiir, kompozisyon yarışmaları ile fetih koşusunda dereceye girenlere çeşitli ödülleri verildi.

Halk oyunları ekiplerinin de gösteri düzenlediği törenler, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Mehteran Takımı'nın konseri ile sona erdi.