TRABZON (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Trabzonlu milli antrenör Zekeriya Üçüncü, engelli yeğeninin durumundan etkilenerek spor eğitimi vermeye başladığı bedensel ve zihinsel engelli çocukları topluma kazandırmak için 20 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

Öğrencilik yıllarında atletizmle ilgilenmeye başlayan Üçüncü, sonraki yıllarda milli sporcu olarak birçok Türkiye, Balkan ve Avrupa şampiyonalarına katıldı. Yer aldığı yarışlarda birincilikleri bulunan Üçüncü, 34 yıllık antrenörlük yaşamının 20 yılını bedensel ve zihinsel engelli çocuklara adadı.

Çeşitli kamu kurumlarının spor birimlerinde görev yaptıktan sonra 11 yıl önce emekli olan 62 yaşındaki Zekeriya Üçüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporun, hayatının vazgeçemeyeceği önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Meslek hayatı boyunca çok sayıda kişiyle çalışma fırsatı bulduğunu belirten Üçüncü, engelli çocuklar için yaptığı çalışmalar konusunda, "Bu çocukların sevgisi, sevdası bambaşka. Onlara hizmet etmekten şeref duyuyorum." dedi.

Üçüncü, çalıştığı kurumlarda yıllarca çeşitli yaş grubundan sporcu yetiştirdiğini ifade ederek, halen antrenörlük yaptığı Trabzon Karşıyakaspor Kulübünü ise 1994 yılında kurduğunu vurguladı.

Ailesinde engelli bireyler bulunduğunu aktaran Üçüncü, "Ağabeyimin çocuğu zihinsel engelliydi, rahmetli oldu. Teyzemin oğlunun çocukları işitme engelliydi. Onlar da spor yaptılar. Dolayısıyla ben onların durumlarını gördükçe, hissettikçe tüm ailelerin engelli çocuklarının spor yapabilmesini istedim. Bu çocukların ve ailelerinin durumunu hissetmek çok önemli. Bu düşünce beni özel çocuklarla çalışmaya sevk etti." diye konuştu.

Üçüncü, engelli çocukları olan ailelere, 'çocuklarınızı evde saklamayın, dışarı çıkarın, spora gönderin." diye seslenerek, her türlü sportif aktivitenin sağlıklı yaşam için önemli katkı sağlayacağını kaydetti.


- "Beklentim manevi"


Özel sporcu yetiştirmek için elinden gelen her şeyi yaptığını, imkanlarının daha fazla olması durumunda daha da iyisini gerçekleştireceğine inandığına işaret eden Üçüncü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çocukların sevgisi başka. Elinizi uzattığınızda onlar kucağınıza yatıyorlar. Öyle güzel çocuklar bunlar. Hepsini kendi çocuğum gibi gördüm ve ne hizmet gerektiyse de yaptım. Hiçbir çocuğun, eğitimini aldığı müddetçe yapamayacağı şey yok. Cenab-ı Allah herkese bir yetenek vermiş, bu çocuklarımızın her birinin de ayrı ayrı yetenekleri var. Kimsenin, bu çocukların durumundan duygu sömürüsü yapmasını istemem. Benim beklentim manevi, kimseden maddi olarak beklediğim hiçbir şey yok."

Üçüncü, kulüp bünyesinde sayı zaman zaman değişse de 38 özel çocuğa masa tenisinden yüzmeye, atletizmden futsala kadar çeşitli branşlarda yıl boyu eğitim verildiğini belirterek, rehabilitasyon açısından özel sporcuları diğerleriyle çalıştırmaya özen gösterdiğini anlattı.


- "Hem sağlıklarını kazanıyorlar hem de başarılı oluyorlar"


Bazı sağlık sorunları olduğuna dikkati çeken Üçüncü, "Ölene kadar, Allah sağlık, sıhhat verdiği sürece bu işi aşkla yapmaya devam edeceğim." ifadesini kullandı.

Antrenör Üçüncü, bazı sporcular ile 18-19 senedir çalışmaya devam ettiğini vurgulayarak, rehabilite ve kaynaştırma sistemi uygulayarak özel sporcularla diğer sporcuları birlikte çalıştırdıklarını söyledi.

Yetiştirdiği sporculardan yaklaşık 200'ünün ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceleri bulunduğunu aktaran Üçüncü, şunları kaydetti:

"Bir kısmı iş imkanı buldu, spordan ayrıldı. Bizim de hedefimiz buydu, çocukları sporla topluma kazandırmak. Bu çocuklar spor yapmadığı zaman obezite oluyor, kemik erimesi sorunu ya da başka sağlık sorunları yaşıyorlar. Spor yaptıkları zaman hem sağlıklarını kazanıyorlar hem de başarılı oluyorlar. Olimpiyat, Avrupa ve dünya derecelerinde yarışan sporcularımız var. Türkiye derecesi yapanlar var. Türkiye şampiyonu olanlar milli takımlara giriyorlar. Özel sporcularımızla senede 20-25 madalya kazandığımız oluyor. Ankara'da özel sporcuların katılımıyla gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası'na 4 sporcum katıldı. Bunlardan biri kategorisinde Avrupa şampiyonu oldu. Özel sporcularımızla, 2017 Dünya Şampiyonası'na katılmayı amaçlıyoruz. Uzun vadede ise 2020 Paralimpik Olimpiyat Oyunları'na katılmayı istiyoruz."

Özel sporcularla haftada 4 antrenman gerçekleştirdiklerini, bu sayının yarışma dönemlerinde 5 ya da 6'ya kadar çıktığını anlatan Üçüncü, sporcuların ulaşımı noktasında kendilerine destek sağlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na teşekkür etti.

Zekeriya Üçüncü, sporun çocukların ve gençlerin gelişimi açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Örneğin yaklaşık 7 yıldır birlikte çalıştığımız ve atletizmde Türkiye şampiyonlukları bulunan Hüseyin Usta, ilk geldiğinde yürürken dahi sıkıntı yaşıyordu. Hüseyin antrenmanlarda koşarken düşüyordu. Bugün ise 30 saniyede 200 metre koşabiliyor. Çocukların spora başladıktan sonra gelişme göstermesi beni çok mutlu ediyor. Sporcularımızın elde ettiği başarı bizi daha da şevklendiriyor." diye konuştu.


- Sporcular da memnun


Üçüncü'nün yönetiminde çalışmalarını sürdüren çocuklar da spor yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Sporculardan Hüseyin Usta, antrenörünü çok sevdiğini ve onun sayesinde başarılı olduklarını dile getirdi.

Mustafa Kudal, antrenörü ile iyi anlaştığını vurgulayarak, "İlkokuldan sonra Zekeriya hocayla çalışmaya başladım. Birlikte İtalya'ya yarışmaya gittik. 400 metre Türkiye şampiyonluğum var. Spor yapmayı seviyorum. Koştuğum zaman daha mutlu oluyorum, enerjik ve hızlı hissediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Damla Siyam ise 5 senedir yüzmeye gittiğini ve atletizmi de çok sevdiğini vurgulayarak, "Ailem, 'çok çalış, çalışırsan başarırsın, geçersin.' diyor. Burada arkadaşlarımla güzel vakit geçiriyorum." ifadelerini kullandı.