TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yılın başında faaliyete geçirilen ''Aile ve Kadın Danışma Masası'', bireylerin toplum içinde daha etkin ve kendine yeten kişiler olmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde hizmet veren ve uzman sosyoloğun görev aldığı masaya başvuruda bulunan vatandaşların isimleri, bilgileri ve terapilerde yapılan kişisel görüşmeler kanun gereği tamamen gizli tutuluyor.

Aile ve Kadın Danışma Masası'nda, evlilik öncesinde ve evlilikte ortaya çıkabilecek problemleri çözme, eşler arasında iletişim, öncesi-sonrası ile boşanma ve bu süreçte çocuklara yaklaşım, kadına yönelik şiddetin nedenleriyle ortadan kaldırılması ve diğer sosyal konularda danışmanlık hizmeti veriliyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü bünyesinde 15 Ocak tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayan Aile ve Kadın Danışma Masası'na bugüne kadar başvuruda bulunan dezavantajlı aile ve bireylerden seçilmiş 578 kişi ile görüşme yapıldı, erken yaşta yapılan evlilikler, maddi sıkıntılar ve aile içi iletişim eksikliği gibi konuların eşler arasında olumsuzluk ortaya çıkaran en önemli başlıklar olduğu saptandı.

Tespit edilen sorunlar çerçevesinde birimde 322 kişiye evlilik öncesi eğitimi ve 256 kişiye de boşanma süreci danışmanlığı verildi. Evlilik öncesi danışmanlık hizmeti ile çiftlerin ilişkileriyle ilgili halihazırda yaşadıkları sorunların çözümlenmesine ve sağlıklı bir evlilik kurmalarına yardımcı olunması hedefleniyor. Boşanma süreci danışmanlığıyla da sağlıksız verilen kararlarla evliliklerin bitirilmesinin önüne geçilmesine gayret ediliyor.

Evlilik öncesi eğitimi verilen 322 kişide yüzde 100, boşanma süreci danışmanlığında ise yüzde 36 başarı sağlandı. Eşlerle birebir ya da birlikte yapılan görüşmelerde, sorunların çözümü için çiftlerin birbirlerine davranışlarına yeniden yön verilmesine yardımcı olundu. Görüşmeler sonunda ayrıca İŞKUR üzerinden personel ihtiyacı olan kurumların listesi çıkarılarak, kişiler bu işlere yönlendirildi ve iş sahibi olmaları sağlandı. Yapılan bu çalışmalar sonucu masaya başvuruda bulunan 256 kişiden, 92 kişinin yuvasının kurtarılmasına katkı sağlandı, diğer başvuru sahiplerinin de sorunlarının çözülebilmesine katkıda bulunmak için görüşmeler devam ediyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, toplumsal huzurun kendileri için her zaman birinci öncelik olduğunu söyledi.

Toplumsal huzur noktasında kendilerine düşen görevleri yerine getirme gayretinde olduklarını vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Belediyemiz bünyesinde tüm bu amaçlarla oluşturduğumuz Aile ve Kadın Danışma Masası'nın kısa sürede önemli hizmetlere imza atması bizleri son derece mutlu etmiştir. Burada ilerleyen aylarda insanlarımıza çok daha ciddi hizmetler verilecektir." dedi.