TRABZON (AA) - Trabzon'da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 218 kişi hakkında soruşturma gerçekleştirildiği ve 97 kişinin tutuklandığı bildirildi.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı Medya İletişim Bürosundan yapılan yazılı açıklamada, FETÖ/PDY üyesi olup Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı içinde gizlice örgütlenmiş asker görünümlü teröristler ile bunlarla iş birliği yapan kimi kamu görevlisi ve sivil şahıslara ilişkin, anayasal düzene karşı suçlar, yasama ve yürütme organını ortadan kaldırmaya teşebbüs ile silahlı terör örgütünün yöneticisi veya üyesi olmak suçlarına yönelik Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bugüne kadar 218 kişi hakkında soruşturma işlemi yapıldığı belirtildi.

Devam eden soruşturmalar kapsamında 97 şüpheli hakkında tutuklama, 68 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiği kaydedilen açıklamada, "8 şüpheli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı ile kolluktan serbest bırakılma, 2 şüpheli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yapılan ifade alma işlemi sonucu serbest bırakılma koruma tedbiri uygulanmış olup, 14 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, halen 29 şüphelinin gözaltında bulunduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Haklarında soruşturma yapılan şüphelilerin 39'u hakim ve Cumhuriyet Savcısı, 39'u okul müdürü ve öğretmen, 3'ü mülki idare amiri, 3'ü doktor, 27'si akademisyen, 1'i eski akademisyen ve eski milletvekili, 65'i emniyet mensubu, 3'ü din görevlisi, 7'si asker olup diğer şüpheliler değişik mesleklerden oluşmaktadır. FETÖ/PDY'nin devleti ele geçirme amaç ve hedefleri doğrultusunda gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse sivil toplum kuruluşu ve özel sektörde faaliyet gösteren örgüt lider ve üyeleri hakkında soruşturmalar devam etmektedir. Soruşturma sırasında elde edilen bilgi ve belgeler ile birlikte insan haklarına ve hukuk devleti ilkelerine uygun olarak soruşturma işlemleri yürütülmektedir."