TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Eldeki konut stoku, alınan inşaat ruhsatları ve devam eden inşaatlara karşılık daire satış rakamları mukayese edildiğinde şehrimizde yeni konut yapımının aciliyet olmadığı bir gerçektir." dedi.

Düzenlediği basın toplantısında, 2014 mahalli seçimleri öncesi ve sonrasında kentte 38 bin konutluk inşaat ruhsatı alındığına işaret eden Gümrükçüoğlu, "Maalesef 2014 sonrasında da eskiden olduğu gibi çeşitli manevralarla kanuni imar uygulamaları delinmeye çalışılmıştır. En önemlisi de şehrimizin sahibi olarak yaşayan vatandaşlarımız ve şehrimize dışarıdan gelenlerin hemen hemen tamamı her vesile ile bölgemizdeki yüksek ve yoğun yapılaşmayı 'beton mezarlıklarını yapmaktasınız. Bu şehrin geleceğini karartmaktasınız' diyerek eleştirmektedirler." diye konuştu.

Büyükşehir belediyesi olarak göreve başladıkları andan itibaren sosyal ve ekonomik kayıplara uğranılmaması için yasaların verdiği yetkiyi "keskin" bir biçimde uygulamadıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim bu iyi niyetli anlayışımız ve çeşitli uyarılarımız suistimal edilerek 'büyükşehirle hiçbir şey değişmedi, eski uygulamalarımıza devam edelim' anlayışını maalesef ortaya çıkarmıştır. İşte iddia eden küçük bir azınlığa göre varsa bir problem şehrin ve 768 bin insanımızın geleceğini kendi menfaati için hiçe sayma anlayışından kaynaklanmaktadır. 2014 mahalli seçimlerinden beri yeni revizyon imar planları yürürlüğe girene kadar 2014 seçimi öncesindeki var olan imar haklarında büyükşehirin herhangi bir kısıtlaması ve yasağı söz konusu değildir."

Problemin, mevcut imar planındaki imar hakkını kentsel tasarım olarak sunarak, yüksek kat talepleri içeren tadilatları kabul ettirme ısrarı olarak niteleyen Gümrükçüoğlu, "Eldeki konut stoku, alınan inşaat ruhsatları ve devam eden inşaatlara karşılık daire satış rakamları mukayese edildiğinde şehrimizde yeni konut yapımının aciliyet olmadığı bir gerçektir. Herkes iyi bilmeli ki 'ben bir tadilat projesi yaptım ve getirdim, ilçe de büyükşehir de kabul etsin. Anlaşmada yaptım, dairelerimi de sattım' diyerek akıllara ziyan ve ülkemizin hiçbir yerinde görülmeyen bir kanunsuzluk olamaz." ifadelerini kullandı.