TRABZON (AA) - HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Trabzon'da bilgisayarlı yufka açma makinesi üreten bir şirket, 17 ülkeye ihracat yapıyor.

Kardeşleriyle birlikte 1989 yılında kentte unlu gıda mamulleri üzerine bir işletme açan Tahir Ayçiçek, makine ve ekipmanlarda zaman içerisinde arızalar oluşması sonucu kendilerine ait bir de tamirhane oluşturdu.

Aradan geçen süre içerisinde tamirhaneyi donanımlı bir atölyeye çeviren Ayçiçek kardeşler, elde ettikleri tecrübeyi makine üretimi yapma konusunda denediler.

Gıda ambalajı ve üretim hattı gibi makineleri yapmalarının ardından son olarak baklavalık ve böreklik yufka açma makinesi imal eden şirket, bir süre sonra Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracata başladı.

Saatte 60 kilogram undan yaklaşık 70 tepsilik baklava hamuru açan makina, kontrol paneli üzerinde bulunan dokunmatik ekranla hamurun inceliğini ve nişasta oranını belirleme imkanı sağlıyor.

Baklavanın dünyada çok fazla tanınmamasına rağmen böreğin neredeyse her ülkede yapıldığını anlatan Ayçiçek, AA muhabirine, ürettikleri makinenin 40 işçinin yapacağı işi tek başına gerçekleştirdiğini söyledi. Bu nedenle ihracatta önemli başarılar elde ettiklerine değinen Ayçiçek, Avrupa'da işletmelerin artan işçi masraflarının önüne geçebilmek için kendilerini tercih ettiklerini vurguladı.

Sosyal medya ve uluslararası fuarlara katılmalarının satışlarını olumlu yönde etkilediğini dile getiren Ayçiçek, "Firmamız kuruluşunda unlu gıda mamulleri üretimi olarak başladı. Daha sonra bunu sürdürürken makine ve ekipman aldık. Bu arada bunlardan çıkan sorunları düzeltebilmek için bir tamirhane oluşturduk. Geçen zaman içerisinde kendi makinelerimizi tamir etmeye başladık. Bir müddet sonra nasıl olur da ticari olarak ne yapabiliriz diye düşündük. Bunun ardından makine üretmeye başladık. Uluslararası fuarları katılmaya başlayınca yurt dışı ayağı başladı. Şu anda dünyada Arjantin, Kanada, Almanya, Fransa, Rusya ve Çek Cumhuriyeti gibi 17 ülkeye ihracat yapıyoruz." diye konuştu.

Ürettikleri yufka açma makinesinin bilgisayar altyapısı ile 4 dil seçeneği sunduğunu belirten Ayçiçek, makinenin yurt dışında tercih edilmesine ilişkin şunları söyledi:

"Bu sebeplerden birincisi makinenin kendi parasını kısa sürede amorti etmesi. Diğeri ise baklava hamuru açmak bir sanat ve bu sanatı becerebilecek kişilerin aşağıdan yukarıya eskisi gibi gelmemesi. Bugün Avrupa ülkelerinde işçilik ücretleri çok yüksek. İnsanlar işçilik fiyatlarını azaltabilmek ve rekabet edebilmek için düşünüyor. Bu makine takriben 40 işçinin yapabileceği yufkayı açıyor. Bu açıdan baktığınız zaman tercih sebebi oluyor."

Baklavanın artık bir dünya markası olduğuna işaret eden Ayçiçek, "Ancak halen tam olarak ilgi göstermeyen ülkeler var. Arjantin'de de baklava var ama çok talep gören ürün değil. Orada bir şirket bu makineyi börek açmak amacıyla aldı. Börek baklava gibi değil. Çünkü her ülkenin kendi kültürüne ve yöresel mutfağına göre mutlaka bir börek çeşidi var. Dolayısıyla Arjantin'e börek yapılması için satış yaptık. Arjantin'de şu anda bu makine ile açılan yufkalardan börekler yapılıyor." dedi.

-"Ar-Ge çalışmalarını kendimiz yapıyoruz"

Makinenin satışında başarılı olunmasının bir diğer önemli yanının da Ar-Ge çalışmalarını kendilerinin yapması olduğunu vurgulayan Ayçiçek, "Makine o kadar enteresan ki imalatı yapmadan önce mutlaka Ar-Ge'ye ihtiyacı var. Bizim zaten unlu gıda imalatımız olduğu için gerekli başarıyı görmeden sonra piyasaya sürmek istemedik. O nedenle bu makinenin satışı öncesinde önemli ve gerekli denemeleri titizlikle yaptık." ifadelerini kullandı.

Farklı makine üretimleri yapmayı da düşündüklerine işaret eden Ayçiçek, deneme süreçlerini iyi bir şekilde sürdürmelerinin ardından bunlarla da ihracata devam edeceklerini sözlerine ekledi.