TRABZON (AA) - Trabzon'un fethinin 555. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Zağnos Burcu önünde düzenlenen tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 1453'de İstanbul'u fethedip, çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet'in, ömrünü serhat boylarında geçirdiğini belirterek, "Tarihin bilinmesi ve tarih şuurunun gelişebilmesi geleceğimiz için en ehemmiyetli analizdir." dedi.

Trabzon'un "şehzadeler diyarı" unvanını aldığını belirten Gümrükçüoğlu, kentin fethedilmeden önce de büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethini, Trabzon'u fethederek tamamladığını vurgulayan Gümrükçüoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Cumhuriyetin kuruluşunun ehemmiyetini 2016 yılında bizzat bir hainliği bertaraf ederek tekrar yaşadık. 15 Temmuz 2016'da bugüne kadar tarihimizde düşmanların yaptığı ve hepsinden galibiyetle ayrıldığımız mücadelelere maalesef içimizde şanlı ordumuz ve her türlü fedakarlığı yapan emniyet kuvvetlerimizin dışında, onların kıyafetlerini giymiş olan, bu ülkenin topraklarında yetişmiş olan vatan hainlerinin işbirliği yapması münasebetiyle bugüne kadar düşmanlarımızın ortaklığının çok acı bir örneğidir 15 Temmuz. Üstesinden gelerek bu devletin nasıl bir devlet, bu milletin nasıl bir millet olduğunu gösterdiğimiz 15 Temmuz'u yaşadık."

Konuşmaların ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisinin ardından kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verilmesiyle sora erdi.

Törene, Vali Yücel Yavuz, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.