İSTANBUL (AA) - TÜMOSAN, 4 silindirli 4,5 litre ve 6 silindirli 6,8 litre yeni nesil dizel motor prototiplerini başarıyla üretti.

TÜMOSAN'dan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK desteğiyle 2012 yılında başlatılan "Yeni̇ Nesi̇l Di̇zel Motor Geli̇şti̇ri̇lmesi̇" projesi çerçevesinde, 155 beygir gücünden 1000 beygir gücüne kadar geliştirilen ailenin ilk iki üyesi, 4 silindirli 4,5 litre ve 6 silindirli 6,8 litre motorlarının ateşlemesi TÜMOSAN Konya fabrikasında başarıyla gerçekleştirildi.

Sıralı 4 silindirli 4,5 litre ve 6 silindirli 6,8 litre yeni tasarım motorunun prototipinin imalatı ve ilk ateşlemesi tamamlandı.

Proje ile dünyada dizel motorlarda kullanılan en son teknoloji olan, yüksek basınçlı püskürtme-yanma teknolojisine (Common Rail), yüksek basınç artış oranlı turboşarj ünitesine ve milli olarak geliştirilecek elektronik kontrol ünitesine sahip 155 beygir gücünden 1000 beygir gücüne kadar geniş bir yelpazede, modern bir motor ailesi oluşturma hedeflendi.

Söz konusu motor ailesinin 4 ve 6 silindirli ilk iki üyesinin performans ve kalibrasyon çalışmaları devam ederken, 4 silindirli 5,2 litre ve 6 silindirli 7,8 litre versiyonlarının tasarım ve analiz çalışmaları da Türk mühendisleri tarafından sürdürülüyor.

Projenin devamında sıralı 6 silindir 9 litre ile V tipi 8 ve 10 silindirli dizel motorlarla 450-1000 BG aralığında ticari ve askeri ihtiyaçlara cevap verecek ürünlere ilişkin çalışmalar başlatılacak.