28 ülkeden oluşan NATO'da üyeliği olmayan İsrail'e genel merkezde daimi bir ofis tahsis edildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yeni gelişme ile ilgili: "İsrail'in güvenliği için çok önemli adım" açıklaması yaptı.
Haber7'de yer alan habere göre NATO'da resmi bir İsrailli temsilcinin bulunmasının kabul edildiği ve Brüksel'deki merkezde kalıcı bir ofis açılmasına izin verildiği Salı gecesi doğrulandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "NATO, İsrail'in Brüksel'deki örgütün genel merkezinde bir ofis açması ve NATO temsilcisinin kimlik kabul işlemleri tamamlandı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından uzun süren diplomatik çabaların ardından geliyor. İsrail'e verdikleri destek ve konuyla ilgili çabalar için organizasyonda çalışan müttefiklerimize teşekkür etmek istiyoruz" denildi.

Türkiye, 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara saldırısının ardından İsrail 'in Akdeniz'deki NATO tatbikatlarına katılmasını veto etmişti. 2012'de bu vetosunu kısmen geri çekmişti.

NATO'DAN DA ONAY GELDİ

NATO'dan yapılan açıklamaya göre, İsrail'in NATO karargahında temsilcilik açması onaylandı. Temsilciliğin başında İsrail'in Brüksel Büyükelçisi olacak. Açıklamada, İsrail'in 1994 yılında kurulan ittifakın Akdeniz Diyaloğu Forumu'nun aktif bir ortağı olduğu ve NATO'nun, tüm partnerlerini, karargahta temsilcilik açmaya davet ettiği belirtildi. Akdeniz Diyaloğu Forumu'nun üyeleri arasında Mısır, Cezayir, Tunus, Ürdün, Moritanya ve Fas da bulunuyor.

Kudüs'te Haaretz gazetesine konuşan bir yetkili, NATO kararının, Türkiye'nin vetosunu kaldırmasının ardından alındığını söyledi. İsmi açıklanmayan İsrailli üst düzey bir kaynak, bunun, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek için gösterdiği isteğin bir işareti olduğunu öne sürdü.