Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında imzalanan elektrik anlaşmasının, sadece Kıbrıs özelinde değil, bölgesel açıdan da önemli adımlara sebebiyet verecek bir gelişme olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji  Kongresi kapsamında bir araya gelen Bakan Albayrak ve KKTC Enerji ve Ekonomi  Bakanı Sunat Atun, KKTC'ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini  öngören anlaşmayı imzaladı.

Albayrak, kongre süresince yoğun bir görüşme trafiğini yürüttüklerini  ve bu görüşmeler sonrasında anlaşmaların imzalandığını dile getirdi. Bakan  Albayrak, "Türkiye ve KKTC arasındaki bu anlaşma sadece KKTC'nin değil, bölgesel  açıdan da önemli adımlara sebebiyet verecektir." dedi.

KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun da dünya çapındaki büyük  organizasyondaki başarılarından dolayı Türkiye'yi tebrik etti.
 

Türkiye'nin dünyanın ve bölgenin en güçlü ülkelerinden biri haline  geldiğini ifade eden Atun, şöyle konuştu:
 

"Türkiye, enerjide stratejik bir noktayı oluşturuyor. Dünkü Türk Akımı  projesi bu anlamda en büyük küresel açılımlardan birisi olarak kabul edilebilir.  KKTC ile Türkiye daha önce 2011'de enerji alanında Türkiye Petrolleri'nin kara ve  denizlerde arama yapması için işbirliği anlaşması yapmıştı. bugün daha büyük bir  anlaşmayı yapar noktaya geldik. Yanıbaşımızdaki bir enerji sistemine  enterkonnekte olarak özellikle Ortadoğu bölgesinde enerjinin daha da önem  kazandığı, daha büyük kazanımlar getirdiği bir noktada anavatanımız vasıtasıyla  küresel denklem içinde yer almamız açısından tarihi bir fırsat olarak görüyorum."
 

DOĞU Akdeniz'DE YENİ BİR TÜRK AKIMI
 

Atun, Türkiye ile gerçekleştirilen su projesinin de hayata geçtiğini anımsatarak, 50 yıllık perspektifle hazırlanan bu anlaşmanın sadece Türkiye-KKTC arasında değil, çok daha büyük bir potansiyeli de içerdiğini anlattı.
 

Bu anlaşma ile Ortadoğu coğrafyasının güney bölgelerine de elektrik enerjisinin naklinin mümkün olabileceğini aktaran Atun, şunları kaydetti:
 

"İnşallah başka bir 'Türk Akımı' projesi de hem suyun hem elektriğin hem de gazın KKTC üzerinden başka noktalara sevk edilmesini sağlar. Güney Kıbrıs'a 'gelsinler buyursunlar bir ortak iletim merkezi tesis edelim, Türkiye  ile enterkonnekte olalım ve bu enerjiyi onlarla paylaşalım' çağrısında  bulunmuştum, bu çağrımı yineliyorum. Görüyoruz ki her geçen gün onlar için ortada  duran muhtemel çözümler değer kaybediyor, Türkiye'den boru hattıyla Doğu Akdeniz  gazının bağlanması en uygun olanıdır. Gaz buradan bağlanır ve bu da başka bir  Türk Akımı'nı şekillendirebilir. Bu barış projesine de yol açabilir, kalıcı bir çözüm olabilir."
 

PETROL ve GAZ İÇİN ORTAK PROJELER YAPILACAK
 

Edinilen bilgiye göre, Türkiye ile KKTC arasındaki anlaşma, elektrikte altyapının yenilenmesi, elektrik arz güvenliğinin oluşturulması, enterkonnekte  sisteminin kurulması, yenilenebilir enerji alanında ortak çalışma yapılması, elektrik alanındaki mevzuatların karşılıklı uyumlulaştırılması ile petrol ve  doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi ve gerekli altyapıların tesis edilmesi için  ortak projelerin üretilmesi maddelerini kapsıyor.