Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin askeri darbe girişimi Türkiye’nin dört bir yanında yaklaşık 20 gündür protesto ediliyor. 81 ilde demokrasi meydanlarında halk, ellerinde bayraklarla darbeye karşı net ve etkin bir tavır ortaya koydu. Demokrasiyi yerle yeksan edecek darbe girişimi Batılı ülke yöneticileri tarafından ise adeta görmezden gelindi. FETÖ lideri bazı ülkelerin resmi kanallarında canlı yayınlara çıkarıldı. Oysa o ülkelerde yaşayanlar, darbe girişimini defeden Türk halkı ile dayanışma eylemleri yaptı. 39 ülkede bu eylemler darbe günü ve sonrasında devam etti. Bunlardan bazıları şunlar:
 
ABD: New York merkezli Turkish American Cultural Society (TACS) tarafından darbe girişimiyle aynı günde Türkiye’ye destek eylemi yapıldı. Ertesi gün Pensilvanya’da FETÖ liderinin kaldığı çiftlik evinin önünde protesto eylemleri oldu.
 
20 BİN KİŞİ KATILDI
 
Almanya: 16 Temmuz’da Berlin, Stuttgart, Köln ve çevresinde yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı gösteriler yapıldı. Benzer eylemler Frankfurt, Mainz ve Karlsruhe’de oldu. Köln’de “Darbeye Karşı Demokrasi Platformu”nun düzenlediği mitinge 20 bin kişi katıldı. Alman hükümeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video konferansla katılmasına izin verdi. Almanya da ayrıca başka gruplarca da çok sayıda gösteri yapıldı.
 
İngiltere: BBC’nin darbe girişimi sonrasındaki tutumu nedeniyle Londra Binası önünde protesto eylemi yapıldı. Ayrıca çeşitli Alevi dernekleri de eylemler yaptı.
 
Fransa: Avrupa Türk Demokratlar Birliği’ne (UETD) mensup grup Paris’te darbe girişimini kınadı. UETD dışındaki dernekler de çeşitli kentlerde FETÖ’yü kınayan eylemler yaptı.
 
HALK SOKAKLARDA
 
Kanada: FETÖ lideri Gülen’in kaçabileceği ülkeler arasında gösterilen Kanada’da, 15 Temmuz ve ertesi gün darbe karşıtı eylemler yapıldı. Toronto, Montreal ve Calgary’de darbe girişimi lanetlendi.
 
Suriye: Rejimin kontrolündeki Şam, Halep (batı yakası), Lazkiye ve Tartus’ta FETÖ darbe girişimi sevinçle karşılandı. Darbe girişimi Suriye Geçici Hükümeti, Suruye Ulusal Konseyi ve Müzakere Yüksek Konseyi tarafından ise lanetlendi. Muhalifler, “Türk halkının meşru hükümetinin yanında” olduklarını açıkladı.
 
ŞEHİTLER UNUTULMADI
 
Irak: 20 Temmuz’da Irak Türkmen Cephesi öncülüğünde darbe girişimini protesto eden eylem yapıldı. İki gün sonra da Irak Türkmenleri Adalet partasi Kerkük’te şehitler için gıyabi namazı kıldı.
 
Hindistan: 10 milyon üyesi bulunan Jamiat Ulama-i Hind, Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını göstermek için destek toplantısı yapacaklarını duyurdu.
 
NBC’YE ÖFKE DİNMİYOR
 
FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’dan sığınma talep ettiği yönünde skandal bir haber yapan NBC’ye Türklerin tepkisi devam ediyor. New York’taki genel merkez binası önünde toplanan Türkler, NBC’yi protesto etti. Grup adına açıklama yapan Sibel Edmonds, “Gazetecilik etiğine hiçbir şekilde uymayan NBC’nin herkese özür borcu var” dedi.      
 
Kaynak: Star