BARTIN (AA) - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Rıdvan Yıldız, piyasada kendilerini "Network Marketing" olarak adlandıran sistemlerin dolandırıcılık yöntemi olduğunu ileri sürdü.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolandırıcıların, Network Marketing sistemleri adı altında e-ticaret, pazarlama şirketi gibi isimlerle vatandaşların, sisteme üye yapılıp, üye olanların da sisteme yeni üyeler kazandırması karşılığında, büyük paralar kazanma vaadiyle kandırıldığını söyledi.

Tüketicinin Koruması Kanununun 80. maddesi uyarınca piramit satış sistemlerinin yasaklandığını aktaran Yıldız, "Yeni kanunla katılımcılara bir miktar para veya mal ortaya koymak suretiyle sisteme aynı koşullar altında üye yapma şartı getiren sistemlerin kurulması, yayılması ve tavsiye edilmesi suç olup, bu suçu işleyenler de 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilirler." dedi.

- "Büyük kazançlar vadederek dolandırıyorlar"

Yıldız, bu tip sistemlere girenlerin yakınlarını da dahil etmeye çalıştıklarını anlatarak, "Özetle burada insanların kolay para kazanma umudu kullanılarak yapılan bir sahtekarlıktan bahsedebiliriz." diye konuştu.

"Bu sistemlerde 'sağlık ürünleri satışı yapılıyor' gibi gösteriliyor" diyen Yıldız, şunları kaydetti:

"Yapılan satışlar sayesinde piramit sisteme yeni bir kişi eklenmiş oluyor. Örneğin çok ucuza mal edilen sağlık ürünleri için bin 500-2 bin lira para talep ediyorlar. Sisteme girdiğinizde kısa sürede çok para kazanacağınızı vadederek, lüks otellerde toplantılar yapıyor, lüks hayatları gösteriyorlar. Bu tip yapılar, sattıkları ürünleri değil son model araçları ofislerinin önünde sergiliyorlar."

Network Marketing (Saadet Zinciri) sistemlerinin, insanları zengin olma vaadiyle kandıran bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu savunan Yıldız, "Vatandaşlar bu dolandırıcılardan uzak durmalıdır. Her gün bu şekilde yüzlerce insan dolandırılmakta, aldatılmakta ve bazen bunun farkında bile olmamaktadır. Buna benzer sistemler mutlaka savcılıklara ve bakanlığa bildirilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.