TRABZON (AA) - Trabzon'da düzenlenen "Uluslararası Karadeniz Madencilik ve Tünel Sempozyumu" başladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından organize edilen sempozyum kapsamında, çıkarılmış cevherin içindeki faydalı mineral ve metalin alınması, makine yardımıyla maden ya da tünel açılması sırasında kullanılan yöntemlerin ele alındığı iki kurs da düzenlendi.

KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kurslarda, dünyaca ünlü kaya mekanikçisi Dr. Nick Barton ile tünelcilik projelerini planlama ve uygulama konusunda tecrübeli Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Onargan ve Prof. Dr. Cemalettin Okay Aksoy, maden, jeoloji, metalürji, inşaat ve kimya sektörlerindeki ilgilileri bilgilendiriyor.

KTÜ öğretim üyesi ve sempozyum başkanı Doç. Dr. Kerim Aydıner, bugün başlayan ve 4 Kasım Cuma günü sona erecek sempozyumun Doğu Karadeniz'de ilk kez organize edildiğini söyledi.

Sempozyumda, madencilik ve tünellere ilişkin sorun çözebilecek ve sorun anlatanları bir araya getirip, karşılıklı etkileşim ortamı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Aydıner, "Sempozyum çerçevesinde gerçekleştirilecek bilimsel etkinliklere 150'yi aşkın akademisyen katılacak. 12 oturumun yapılacağı sempozyumda 71 bildiri sunulacak." dedi.

Kerim Aydıner, maden işletmelerinden katılımcıların da yer alacağı sempozyumda 19 poster sunumu gerçekleştirileceğini de dile getirdi.

Doğu Karadeniz'in tüneller açısından zengin olduğunu belirten Doç. Dr. Aydıner, "Bölgemizde tamamlananların yanı sıra devam eden ve yeni başlamış tünel projeleri var. Yeni başlayacak tünellerin daha kapsamlı olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir ortamda tünelcilik konusunu bilimsel boyutta sektör ilgilileriyle konuşmanın iyi olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Aydıner, sempozyumda İran ve Cezayir'den de akademisyenlerin sunum yapacağına dikkati çekerek, "Tünel, yeraltı ve açık işletme madenciliği sırasında yamaçların stabilitesinin bozulmadan, heyelanlar olmayacak şekilde kalması için dünya seviyesindeki çalışmalar, güncel gelişmeler de sempozyumda görüşülecek." değerlendirmesinde bulundu.