BOLU (AA) - Bolu'da Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) tarafından, AFAD ve itfaiye ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilen doğalgaz patlaması tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Sağlık Bakanlığının acil olaylara müdahale için kurduğu UMKE tarafından Civril köyü yolundaki eski bir süt fabrikasında tatbikat yapıldı.

AFAD ile Bolu Belediyesi itfaiye ekiplerinin de yer aldığı tatbikata, UMKE'nin Bolu, Zonguldak ve Karabük ekiplerinden 52 personeli katıldı.

Senaryo gereği fabrikanın doğalgaz hattında patlama meydana gelmesi sonucu yangın çıktı. Patlama nedeniyle fabrikada çalışan biri hamile 7 kişi yaralandı.

Fabrikada yaşanan doğalgaz patlamasının ardından olay yerine ilk gelen AFAD ekipleri, bölgede güvenlik önlemi aldıktan sonra fabrikadaki yaralıların yerlerini tespit etti. İtfaiye ekipleri ise fabrikanın bodrum katı ile ikinci katında meydana gelen yangınlara müdahale etti.

Daha sonra olay yerine intikal eden UMKE ekipleri, AFAD personelince yerleri tespit edilen yaralıların yanına giderek önem sırasını belirledi.

Yaralılar, fabrika içindeki ilk müdahalelerinin ardından sedyelerle ambulanslara taşındı.

Patlama sonucunda yaralanan 2'si ağır 7 kişi, ekipler tarafından ildeki çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

- "Her zaman bu olaylara hazırlıklı olmamız gerekiyor"

Tatbikatın ardından UMKE, AFAD ve itfaiye ekiplerine teşekkür eden Bolu İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık, çok başarılı olan tatbikatın gerçeğini aratmadığını söyledi.

Arık, Türkiye'de bu tarz olayların sık yaşandığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Her zaman bu olaylara hazırlıklı olmamız gerekiyor. Dolayısıyla da her zaman bilgilerimizin taze olması ve zamanında müdahale edecek tarzda olması gerekiyor. Bilindiği gibi biz Bolu olarak Karabük, Zonguldak ve Bartın illerinin merkezi durumundayız. Belirli periyotlarla eğitimlerimizi buralarda sürdürmekteyiz. Teorik eğitimlerin yanında pratik eğitimlere de ihtiyacımız var."

Tatbikat esnasında tüm ekiplerin üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdiğini aktaran Arık, tatbikatta yaşanabilecek herhangi bir patlama olayına karşı ne kadar hazırlıklı olduklarını da gördüklerini kaydetti.